En nypa socker, en nypa salt
På en platta Fazers Blå-choklad betalar man i dag i snitt 21 cent i skatt.
Sötsaksskatten har i praktiken funnits under Finlands hela historia ända sedan den infördes 1926. Sådana här skatter infördes sannolikt förr i världen för att beskatta lyxen för den som hade råd att leva sötebrödsdagar eller att ta sig en konjak eller en cigarr. Fattigt folk fick om vintrarna vänta på att memman och potatislådan sötnade av sig själv.
Först senare har skatterna börjat användas för att styra människors ohälsosamma beteende.
Därtill kommer hur man i budgettider ofta verkar ta till vad som helst som kan kratta in pengar – på någonting som är tillräckligt vardagligt för tillräckligt många medelklassfinländare – och som ger regeringen de hundra miljoner som behövs för knipande ändamål.
Bara ett drygt årtionde, åren 1999–2012, var det skattefritt att äta karameller och glass eller dricka lemonad. Men nu är skatten här igen.
Få uppfattar däremot att sockret borde beskattas för att det är skadligt. Förr var det värsta att det gav oss hål i tänderna, nu att det ger oss diabetes-2.
Men forskare som den amerikanske gurun Robert Lustig, eller mediefolk som den svenska vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, går längre. De säger att socker är ett beroendeframkallande gift, i klass med alkohol och tobak.
Sockret, säger man, ger inte bara kalorier och ett fettöverskott i kroppen. Det skapar också, enligt doktor Lustig, "sin egen aptit", en hormonell mekanism som man enligt hans nyaste bok kan bryta "lika lite som man med viljans kraft kan låta bli att känna sig törstig".
Att vara sockerberoende är som att känna en gravid kvinnas eller en pubertetstonårings vilda behov efter någonting att stoppa i munnen, skriver Lustig.
Så fetma är inte sjukdomen i sig själv. Fetman är symtomet på att man inte längre kan stoppa mekanismer i sin ämnesomsättning.
Samtidigt firar sockerindustrin i Finland nya segrar. Helt nya eller moderniserade sockerbruk i Kyrkslätt och Säkylä i västra Finland rapporterar nya årsrekord för tyska Nordzucker, som i dag kontrollerar det mesta av finländsk sockerproduktion.
Sockerskördarna i Finland per hektar är små mot den tyska koncernens kärnområden längre söderut. Här driver solen fram bara 6–7 ton per hektar mot nästan det dubbla där borta.
Ändå lönar det sig att producera socker, som finns i allt. En liten burk smaksatt jogurt innehåller socker för åtta sockerbitar, en burk energidryck för femton.
Livsmedelsindustrin lägger socker i kycklingbitar, påssoppor och salladssåser – för att vi har vant oss vid att det som smakar lite beskt eller lite surt inte kan vara gott.
Samtidigt säger recensenter också att Robert Lustigs bok seglar i väg som en Dan Brown-roman.
Till sist åberopar han den amerikanska självständighetsdeklarationen från 1776 och säger sig vara hatad av president Obama och då måste man också fråga sig om inte guruindustrin har likadana intressen som sockerindustrin.
Dieter kommer och går. Tänk själv. Känn efter. Ta vara på din kropp. Ta allt med en nypa salt – fast också det sägs vara skadligt.