En förmiddag i Otnäs

För två veckor sedan lyckades Lonnie, en pensionerad 64-årig amerikansk sjöbevakare i Allentown, Pennsylvania, komma i kontakt med sin kringresande son för första gången på länge.

Efter resor till Hawaii och Hongkong befann sig sonen, en avsvalnad buddhist, kampsportare och it-expert, nu någonstans i Ryssland.

Både Edward Snowdens ryske advokat och hans pappa Lon Snowdens jurist hade gett vardera rådet att inte ta det telefonsamtalet.

Den 30-årige Snowden junior är efterspanad för att ha läckt information om hur den amerikanska säkerhetstjänsten NSA har spionerat på västvärldens regeringar och befolkning och köpt data av it-företag som Skype, Google, Facebook, Yahoo och Microsoft.

Finländaren Risto Siilasmaa var en bara 22 år gammal teknolog när han sägs ha vunnit en företagartävling för studerande vid Tekniska högskolan i Otnäs. Hans affärsidé var ett företag som säljer skydd mot datavirus.

Enligt finländsk it-mytologi ska idén ha varit så bra att Siilasmaa och hans kompisar beslöt att starta företaget på riktigt. Det fick heta Data Fellows, senare F-Secure.

På tisdagen stod Risto Siilasmaa tjugofem år senare inför pressen och sade sig känna känslorna välla fram.

Till saken hörde säkert att presskonferensen hölls på den gamla Tekniska högskolans område, i Dipoli i Otnäs. Siilasmaa var nu styrelseordförande och tillförordnad vd för Nokia, som precis hade beslutat sig för att erbjuda bolagets legendariska mobiltelefontillverkning till amerikanska Microsoft för 5,4 miljarder euro.

Vid presskonferensen var det mycket blåvitt tal om hur hjältemodigt Finland hade fyllt världen med mobiltelefoner.

Risto Siilasmaa hade fortfarande vid 46 års ålder drag av blyg konfirmand som har valts att hålla tacktal till lägerpersonalen, i sin knäppta kostym.

Man får säkert spekulera i att han också hade en klump i halsen för att hans väg härifrån Otnäs in i it-branschen hade varit ett entusiastiskt jobb med att koda antivirusprogram. Det hade man gjort i en grabbigt optimistisk miljö med colaburkar, pizzalådor och basketkorgar på kontoret.

På den tiden byggde han och gänget den tidiga internetvärldens bästa skydd mot dataintrång. Nu stod han och sålde Finlands genom historien mest kända varumärke till Microsoft, som har uppgetts hjälpa världens mäktigaste regering att göra dessa dataintrång, genom att visa hur NSA kan bryta just sådan kryptering som Siilasmaas killar en gång var experter på.

Många har uppfattat att Nokia nu har sålts. Men så är det inte. Bolaget lever kvar, men det som vi konsumenter har sett i butikernas hyllor, telefonerna, ska inte längre göras av Nokia.

De stora pengarna i Nokia har i stället legat i att bygga operatörers och nationers mobilnät genom nätverksbolaget Nokia Solutions and Networks, som man från 2007 fram till i år drev tillsammans med Siemens. Nu äger man det ensamt igen och ska börja bygga datalagring och så kallade molntjänster för en helt ny generation.

En dag närmar sig förmodligen den amerikanska regeringen och dess världsspionage också det här bolaget.