Priset avgör inte alltid

Parkeringen i Borgå centrum är en evighetsfråga. Sedan staden höjde parkeringstaxan till 2 euro per timme menar många företagare att avgiften skrämmer bort kunderna. Protester hörs också från bilförarhåll.
I höst startar staden en utredning om centrumparkeringen. Man hoppas få reda på vilket parkeringssystem som är bäst med tanke på helheten. Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz sade i Bbl i fredags att han inte ens utesluter gratis parkering i det här skedet. Men det är också möjligt att ingenting alls ändras. Allt beror på vad undersökningen resulterar i.
I vårt västra grannland har parkeringsfrågor utretts en hel del i olika kommuner. Där visar många undersökningar att besöksparkeringen inte är känslig för höjningar eller sänkningar av parkeringsavgifter. Det är alltså inte avgiftens storlek som avgör om folk parkerar i innerstan eller inte. Andra kvalitetsfaktorer spelar däremot in - detaljhandelsutbud, attraktiva stadsmiljöer, kulturutbud och liknande.
Många städer har försökt gynna innerstadshandeln genom att erbjuda billiga parkeringsplatser eller platser som är helt gratis vid exempelvis tillfällen där många vill besöka centrum. Flera utvärderingar i Sverige tyder på att den här sortens åtgärder reducerar handelns omsättning. Det beror på att parkeringsplatserna utnyttjas ganska länge och förhindrar att fler besökare kan parkera och handla under en viss tidsperiod.
Vad är alltså bäst för Borgå? Det klarnar förhoppningsvis i höst. Visst känns en parkeringsavgift på 2 euro i timmen hög, men frågan är också om alla nödvändigtvis måste ställa sin bil i den absoluta stadskärnan.
Ett attraktivt centrum är så mycket mera än billiga parkeringsplatser. För att locka kunder och andra besökare måste en stadskärna erbjuda mångsidig service, butiker, kaféer och annat. Miljön ska dessutom vara trevlig. Det ska kännas trevligt att gå omkring på området, människor vill ha upplevelser. Man kan fråga oss om Borgå centrum i dag uppfyller dessa krav. Knappast. Det räcker inte med ett uppiffat varuhus.
Sedan har vi ju Konstfabrikens område, där flera affärer etablerat sig och väntar på de stora kundströmmarna. Hittills har de tyvärr uteblivit. Borgåborna har alltid varit oerhört centrumfixerade. Trots att Konstfabrikens område numera känns mycket närmare än förr, ligger det avsides enligt många. Framtiden får utvisa om ett delat centrum är rätt eller fel. Vi får hoppas att kunderna hittar platsen så att företagarna inte flyr fältet. Det skulle vara en katastrof.
Också här diskuteras parkeringsavgifterna. Det är fritt fram att parkera gratis en timme i parkeringsgaraget, men de som vill stanna längre får lov att betala.
Borgåbon Mona Grönqvist kom i går upp till Bbl-redaktionen med en parkeringsidé efter att ha läst om att en utredning är aktuell. Hon föreslår en enkel lösning. Varför inte tillåta två timmars avgiftsfri parkering med parkeringsskiva på en del av de avgiftsbelagda centrumplatserna? När två timmar gått börjar det kosta. Gör man så här står bilarna inte kvar för länge. Värt att tänka på.
Att stadsborna engagerar sig i centrumfrågor är väldigt bra.