Barnskydd i barnaskor

Gemensamma nationella direktiv. Alla myndigheter inkopplade i barnskyddsfall måste förbättra sitt samarbete. Alla fall som lett till ett barns död på grund av missförhållanden inom familjen måste alltid undersökas, det för att undvika att liknande fall i framtiden.

Den kommission som tillsattes för att utreda det uppmärksammade Erika-fallet överlämnade i går sin rapport till justitieminister Anna-Maja Henriksson och omsorgsminister Susanna Huovinen.

En åttaårig flicka dog i maj 2012 som en följd av långvarig och brutal misshandel hon utsatts för inom familjen. Mordet fick stor uppmärksamhet och väckte bestörtning i hela landet. Efter att fallet uppdagades tillsattes inte bara kommissionen utan också en polisutredning inleddes för att utreda de sociala myndigheternas agerande i fallet Erika.

De åtgärder den tvärvetenskapliga utredningskommissionen föreslår finns återgivna i början av denna text. Att ett gediget arbete gjorts för att reda ut vad som gick snett i fallet med den mördade flickan är inget man ska klanka på, men nog är de åtgärder som föreslås förbluffande.

Förbluffande på grund av den orsak att det är självklarheter som föreslås. Förbluffande i och med att man gärna ville tro att barnskyddet i vårt land redan fungerade som det föreslås att det i framtiden skall fungera.

Men det fungerar inte. Och man ska, som också kommissionen tolkar det, räkna med att fler barn kommer att dö på grund av våld inom familjen.

"Alla fall som lett till barns död på grund av missförhållanden inom familjen måste alltid undersökas."

I Finland dör årligen cirka tio barn på grund av just missförhållanden inom familjen. Mer än 300 barn skadas varje år allvarligt av någon familjemedlem.

För de här barnen är det en klen tröst att deras död eller eventuella död kommer att utredas noggrant efter döden.

Utöver dödsfallen och de allvarliga våldsbrotten mot barn, skall man komma ihåg att de bara är en brutal topp på ett mörkt isberg. I de här siffrorna saknas inte bara de lindrigare fallen, det som inte syns är de fall som aldrig anmäls.

Kommissionen har ett förslag som andas lite tillförsikt med tanke på de barn som i dag far illa. Kommissionen föreslår att rutinkontroller införs i de hem där det bestäms att barnet skall bo. Det är inte en dag för tidigt, sådana kontroller görs redan nu i hem med foster- och adoptivbarn.

Minister Susanna Huovinen var märkbart rörd då hon på tisdagen emottog kommissionens rapport. Huovinen konstaterade:

"Vi beslutsfattare ansvarar nu för att kommissionens förslag till åtgärder nu förverkligas. Men jag vill samtidigt påpeka att vi alla har ett ansvar för barnen. Ingriper vi eller går vi bara förbi? Det är varje fullvuxen persons skyldighet att ingripa då barn far illa."

Minister Anna-Maja Henriksson pekade i sitt anförande på en av de största bristerna inom barnskyddet i dag:

"Det viktigaste vi kan lära oss av det här fallet, det är att vi måste lyssna på barnen. I kommissionens arbete framgår det med all tydlighet att ingen lyssnade på det här barnet."

Polisutredningen i fallet väntas vara klar i höst.