Husby, Rinkeby och Nickby

Husby, Rinkeby och Nickby

Husby. Före söndag var det få som visste var Husby finns, än mindre visste vi vad Husby är. I all dess korthet, Husby är en förort till Stockholm, folkmängden är drygt 11000 personer och andelen invånare med utländsk bakgrund är hög. År 2008 uppgick andelen invånare med utländsk bakgrund till 82,7 procent.

På måndagen, efter ett veckoslut med totalt fokus på Sverige i form av ESC och ishockey-VM, vaknade vi till nyheten om oroligheter i just Husby. Firar svenskarna VM-medaljen på detta sätt var det kanske någon som frågade sig.

Den svenska segern i världsmästerskapet i ishockey är knappast något som invånarna i Husby upplever som deras seger, en vitare sport än ishockey är svår att hitta.

Enligt Megafonen, en organisation som arbetar med förortsungdomar, är den bakomliggande orsaken till kravallerna en dödsskjutning just i Husby av polisen nyligen. I ett pressmeddelande läggs skulden för upploppen på polisen. En usel förklaring, skriver Expressen (22.5) på ledarplats. Och fortsätter;

"Upplopp och skadegörelse är inget acceptabelt - eller trovärdigt - sätt att protestera mot myndigheter. De som får betala för förstörelsen är förtvivlade Husbybor som drabbats materiellt."

Upploppen har fortsatt och fler förorter har drabbats av oroligheter. Trots att en del av dem som startade upploppet i Husby inledde protesterna på grund av frustrationen kopplad till dödsskjutningen, så tunnas den orsaken ut ju längre bort man kommer. 

Kista, Fittja, Skarpnäck, Bredäng, Norsborg, Flemingsberg och Edsberg. En del är med i upploppet för att det är häftigt, en del deltar för att de måste få utlopp för sina frustrationer.

Svenska Sara, bosatt i Kista, intervjuades för Sveriges Radio. Sara, som så många andra, tycker att protesterna nu gått för långt. Sara uttryckte i intervjun sin förståelse för att man ville protestera mot att polisen skjutit ihjäl en man, men att hon nu inte hängde med längre.

"Nu tycker jag att de (som deltar i upploppen) kunde skriva varför de är så arga på plakat i stället, det så att vi skulle få veta vad de vill."

Expressen ger ett alternativ till svar på den fråga Sara ställer. Expressen skriver; "Skolan spelar en nyckelroll. Det behövs en förskola av toppkvalitet i utsatta förorter, där barnen lär sig svenska. Grundskolan måste få resursförstärkningar och löner som attraherar de bästa lärarna."

Helsingin Sanomat hakar på och skriver på ledarplats: "Det vi kan lära oss av händelserna i Sverige är vikten av stadsplanering, integration, och satsning på arbetsplatser som förebyggande av konflikt."

Vi har all orsak att vara övertygade om att oroligheter som de i Sverige också kan spridas till Finland. En av tio unga är utan arbete, en fjärdedel av invånarna med utländsk bakgrund är arbetslös.

Sibbo, grannkommun till Finlands huvudstad. Drygt 18000 invånare. Andel invånare med annat modersmål än svenska och finska; 2,5 procent.

Trots att många vill se och behålla Sibbo som en lugn oas, utan problem och upplopp, måste vi tro att det som händer i Sverige också kan hända här.

Husby, Rinkeby, Nickby.