So what-politiken såg dagens ljus

Man kan ana sig till att de kristdemokratiska representanternas närvaro i massmedierna ökar energiförbrukningen i Finland. Det för att folkmassorna rusar till sina datorer för att söka upp webbsidan på vilken man kan klicka sig ur sitt medlemskap i kyrkan.

Torsdagen var en dag då energiförbrukningen torde ha varit rätt hög.

Det började susa i elkablarna efter tolv. Det då Yles program Slaget efter 12 inbjöd riksdagsledamöterna Silvia Modig (Vänstern) och Peter Östman (KD) till debatt om riksdagens lagutskotts beslut att inte ta motionen om könsneutralt äktenskap till behandling.

Debattledaren påpekade att beslutet för Finland närmare ett östeuropeiskt sätt att förhålla sig till landets minoriteter. Debattledarens avsikt var kanske att problematisera detta, men äventyret kom av sig.

Det att Finland väljer att fortsätta särbehandla minoriteter, i detta fall sexuella minoriteter, möttes av följande kommentar av Peter Östman:
"So what?!?"

Att komma vidare i problematiken med att människor i Finland inte behandlas jämlikt, det är svårt efter en kommentar som den Östman gav. So what kan översättas till "så vad då?"

Det kanske ledde till några klick?

Diskussionen kom att handla om familjen, kärnfamiljen. Den heliga familjen.

Silvia Modig konstaterade att hon, som vuxit upp tillsammans med en ensamförsörjande mor, anser att hon blev en kapabel samhällsmedborgare. Att hon, trots familjekonstellationen, hade möjlighet till kontakt med fullvuxna manliga förebilder.

Modig fick då av Östman höra att hon inte vuxit upp i en familj, utan i ett hushåll.

Kristdemokraternas representant Östman berättade, för en lite överrumplad Modig, att han inte anser att en ensamförsörjande mor med barn är en familj, utan ett hushåll.
En familj består, enligt Östman, av en mor, en far och egna, gemensamma, barn.

Några klick till kanske?

För i och med Östmans leverans av familjefacit, så var och är det nu många, väldigt många "familjer" som borde tänka om. Det gäller inte bara regnbågsfamiljer. Det gäller ensamstående föräldrar. Det gäller nyfamiljer. Alla som lever utanför normen, kärnfamiljen, lever i hushåll enligt Östman.

Med ett litet utrymme för problematisering, hur förhåller sig Östman och kristdemokraterna till par, kvinnor och män, som inte kan få biologiska barn? Familjer med adopterade barn och fosterbarn? Ska de här familjerna kryssa i familj eller hushåll i en enkät?
Så man vet hur man ska klicka.

Päivi Räsänen, inrikesminister och ordförande för Kristdemokraterna, fick utrymme i tv-rutan i torsdagens A-talk (Yle). Rubriken för programmet var abort och finländarna bänkade sig i sofforna, med handen redo på datorns mus.


Rubriken för programmet var "Tvungen att göra abort" och Räsänen ville i programmet främst argumentera för läkarens rätt att inte utföra aborter. I övrigt uttryckte Räsänen att Finland borde röra sig mot det övriga Europa i abortfrågan, då med hänvisning till förhållningssättet till abort i de katolska länderna.

Intressant. Kristdemokraterna vill i frågan abort att Finland borde lagstifta som resten av Europa, men i frågan om könsneutrala äktenskap vill de inte höra talas om hur andra länder lagstiftar.

Nu klickades det för fullt i husen?

Under torsdagen skrev 120 personer ut sig ur kyrkan via servicen eroakirkosta.fi. Prognosen för fredagen var 128 personer.

Samtidigt ska man komma ihåg att Räsänen och Östman genom sina åsikter under gårdagen kanske fick någon att skriva in sig i kyrkan. Men kyrkans service, liitykirkkoon.fi, avslöjar inte gårdagens framgångar.