Lika rätt till äktenskap för alla

Med en rösts marginal beslöt riksdagens lagutskott på onsdagen att inte ta lagmotionen om könsneutrala äktenskap till behandling.

Det innebär att Finland fortsatt kommer att vara det enda land i jämställda välfärdsnorden som inte tillåter äktenskap mellan annat än man och kvinna. Finland antog, som sista nation i Norden, lagen om registrerat partnerskap så sent som år 2001.

Men, att tillåta ett äktenskap mellan personer av samma kön, det är nationen inte redo för ännu år 2013.

Beslutet att inte ta motionen till behandling för Finland närmare östblocket än västvärlden, det säger Anna Moring som forskar i och jobbar för regnbågsfamiljers rättigheter till Yle Nyheter (28.2).

Listan över länder som utanför Norden tillåter könsneutrala äktenskap är lång. Under den senaste månaden har både Frankrike och Storbritannien röstat för en könsneutral äktenskapslag. I Spanien, Portugal, Belgien och Nederländerna har samkönade äktenskap varit godkända i många år.

Anna Moring gör i Yle Nyheter en jämförelse som får Finland att framstå som allt annat än ett progressivt land med modiga beslutsfattare:

"Om till och med Spanien, där katolska kyrkan är väldigt stark, har godkänt samkönade äktenskap så borde man se sig i spegeln och fundera hur man som ett nordiskt välfärdsland förhåller sig till sina minoriteter."

Också mätt med världen utanför Europa känns Finland som en förlorare i frågan om vidsynthet i fråga om kärlek. Kanada ger tummen upp, Argentina och Sydafrika godkänner och till och med i delar av Mexico har homosexuella par rätten att gifta sig.

Riksdagsledamoten Jani Toivola (Gröna) skriver på sin blogg efter att nyheten om att motionen inte kommer att behandlas följande:

"Lagstiftningen skall spegla den tid vi lever i. Det har lett till att homosexualitet inte längre är ett brott eller en sjukdom, kvinnliga par har rätt till fertilitetsbehandlingar och intern adoption är möjlig för alla par, oavsett kön. En könsneutral äktenskapslag är nästa steg. Likhet inför lag, uppfattning om familj, parförhållande, kärlek eller band till en annan person är inte något som avgörs utgående från någon eller någras ideologi eller värderingar."

Som en kontring på detta och på andra argument som förespråkar rätt för homosexuella att ingå äktenskap går gruppen Kristet Samhällsansvar (KSA), en specialförening inom Svenska Folkpartiet ut med ett pressmeddelande som förtydligar gruppens ställning i frågan:

"KSA förstår och respekterar att det finns skillnader i samhällets och kyrkornas och de religiösa samfundens syn på vad som avses med begreppet äktenskap. För en del är äktenskap ett begrepp med starkt religiöst innehåll. För andra är det ett begrepp av huvudsakligen juridisk art. Med tanke på den fortsatta debatten skulle det därför enligt KSA vara viktigt att parterna definierar vad de avser med äktenskap."

Ja, vad avser vi med äktenskap?

I all enkelhet vill man väl tro att äktenskapet handlar om kärlek? Om kärlek, trygghet, tillhörighet både i fråga om känslor. Kärlek och juridiska rättigheter. Oavsett kön.

I ett land som Finland, som oftast finns i rubrikerna på grund av ensamhet, onykterhet och grova brott, så skulle det väl inte skada med lite mer accepterad kärlek?

Och visst vill finländarna acceptera kärleken, Tahdon2013-sidan på Facebook hade redan på torsdag drygt 37000 anhängare. Anhängare som med största sannolikhet kommer att skriva sitt namn under det medborgarinitiativ som blir följande steg i strävan att få till stånd en könsneutral äktenskapslag också i Finland.