Dr Dooms perfekta storm

Finanskrisen har pågått i … ja, hur länge är det egentligen? Det är som om "kris" nu är ett normaltillstånd för Europeiska unionen. På måndagen bad Spanien euroländerna om hjälp för att rädda spanska banker – med upp till 100 miljarder euro. Cypern blev samma dag det femte eurolandet som klamrade sig fast i ett EU-räddningspaket. USA:s offentliga skuld växer fortfarande oroväckande snabbt, uppgav organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, i går.

Otrevliga nyheter avlöser varandra, men finländarnas framtidstro är stark. Efter fjolårsraset för det som kallas "konsumenternas förtroendeindikator", har förtroendet nu stigit till en nivå som motsvarar genomsnittet under perioden 2000–2012. Inget tyder på en utbredd oro, och finländarna lyfter allt större nya bolån. De stora lånen på över 150 000 euro har ökat klart och står nu för kring 30 procent av alla lån, jämfört med 23 procent i fjol, uppger Finansbranschens centralförbund, FC.

Lånesummornas tillväxt är snabbare än den allmänna kostnadsutvecklingen. Det goda är att den genomsnittliga återbetalningstiden för nya lån är sund, ungefär 17 år. Yle intervjuade häromdagen en bankrådgivare som sade att unga som vill köpa ett hem numera ofta snackar en god stund om Grekland och andra krisländer i Europa, innan de skriver på sina lånepapper.

Det finns säkert också många finländare som undrar om det är köpläge i Spanien. Enligt de fastighetsmäklare FNB talat med har reklamfraser som "Stort utbud av krisdrabbade ägares bostäder!" ändå inte gjort finländare mindre försiktiga (FNB, 25.6). Norrmän och ryssar, däremot, sägs vara ivriga köpare.

Det finns tydligen en hel del försiktighet på den finländska lånemarknaden, trots det goda utbudet av förmånliga låneeuron. En låg ränta är ändå ingen bra indikator på att marknaden är stabil – ens inom den närmaste framtiden. Det poängteras av Carmen M. Reinhart and Kenneth S. Rogoff, som har forskat i finanskrascher. Deras studie har visat att spruckna spekulationsbubblor har lett till finanskriser, och sedan resulterat i nationella finanskriser – gång efter annan under de senaste 800 åren. Räntorna kan fluktuera lika lätt som vädret kan växla, påpekade Reinhart och Rogoff i en analys som publicerades av nyhetsbyrån Bloomberg, långt före EU-krisen hade svällt ut totalt (14.7.2011).

Trots stresstest som tyder på att de flesta banker har sitt på det torra finns det inga garantier mot en större krasch. Svenska riksbankschefen Stefan Ingves höll för ett par veckor sedan ett anförande där han påpekade att det brister i förtroende och disciplin:

"Fortfarande råder en stor osäkerhet om vilka europeiska banker som är långsiktigt livskraftiga. (…) De privatekonomiska incitamenten för beslutsfattare inom bankerna kan vara så starka att marknadsdisciplinen inte alltid räcker för att åstadkomma exempelvis transparens eller en verkningsfull riskhantering."

Finanskrisens svallvågor når Finland, men följderna på individnivå är omöjliga att förutspå. Då man vill ta ett bolån är det bra att ta sig en extra funderare, eftersom köpet av ett hus eller en lägenhet är en riskinvestering som vilken annan som helst. Att lyfta bolån handlar inte bara om en riskkalkyl på individnivå. Det gäller att inse att många målar fan på väggen just nu. En av dem är Nouriel Roubini, eller Dr Doom som han kallas. Roubini var en av de tre kända domedagsprofeter som förutspådde finanskrisen som initierades av bolånebubblan i USA år 2008. Roubini sade för ett år sedan att år 2013 för med sig det han kallar en "perfekt storm" på finansmarknaden.

Hur många av oss kan rida ut en sådan storm?