Se till att skolvägen är trygg

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Beslutsfattarna i kommunerna är väldigt måna om att skolbarnen skall ha en trygg skolväg. Skolbarnen har rätt till skolskjuts ifall skolvägen är längre än x antal kilometer.
Det är ju bra så? Själv hör jag till en generation som inte kände till sådana bekvämligheter, nej, då tog man sig till skolan själv, oberoende av väder och avstånd.
   Det vore intressant att veta hur beslutsfattarna egentligen tänker! Tänker de på hur eleverna har kommit till skolan? Tänker de på längs vilka vägar eleverna kommit till skolan? Tänker de på i vilket skick vägarna är, i synnerhet nu vintertid?
   I skrivandets stund har jag själv just avslutat ett arbetspass som busschaufför i en skolbuss. Jag har kört skolbarnen till skolan på morgonen och kört dem hem i tre repriser på eftermiddagen.
   Men på vilka vägar – jo till största delen vägar som varit isiga. Förskräckligt hala vägar! Regnet gjorde det inte bättre. Inte mycket till halkbekämpning har jag sett på dessa vägar.
   Därför undrar jag om det inte kunde höra till beslutsfattarna att också se till att skolbarnens skolväg är trygg att färdas på. Jag menar inte att de skall ta sand och skyffel och ge sig ut och utföra halkbekämpning längs vägarna, men de kan säkert via sina kontakter och samarbetspartner åstadkomma att vägarna är i framkomligt skick åtminstone skoldagar, och redan på morgonen när barnen skall till skolan.
Krister Aalto
Hangö