Konstigt med konst

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Ref. Till den synliga även positiva artikeln onsdagen 13.11 i vår tidning, sidorna 12-13.
TACK !
Rubriken: Kultur betyder trivsam omgivning. Man ställer sig frågan: Skall de graffitimålningar vi i Nickby blivit förärade med även de ses som konst som skulle höja vår trivsel?   (Detta antyddes absolut inte i artikeln – tvärtom.) Men vi är det oaktat nu utsatta för detta otrevliga faktum.
Undertecknad har redan i fenomenets tidiga skede för olika instanser i kommunen påpekat detta otyg. Vår första målsättning är naturligtvis att ertappa och ställa "konstnärerna” till ansvar för sina upptåg (otyg). Min fulla övertygelse är att innan busarna ertappats skall dessa ”underverk” absolut med det snaraste elimineras – åtgärdas - (övermålas). - Detta är även en allmän uppfattning, jag är storligen bekymrad över utvecklingen på detta plan.
Jag är som Bbl:s artikelförfattare helt övertygad om belysningens effekt som  "ordningsman” förutom uppgiften att hålla monumentet synligt. Den Nordiska Vänortsstenen har i 12 år fått stå upplyst och omålad. Tyvärr har illuminationen under detta år saknats vilket troligtvis gjort att den av föreningen Pohjola till kommunen donerade stenen nu erhållit sin icke önskvärda extra dekoration. Så har även skett med Aivar Simsons i samma park placerade dekorativa Vikingaskepps sockel.
Busshållplatser, konstverk, baracker, skolfastigher, idrottsutrymmen m.m,  m.m. har varit utsatta för otyget. Detta bör med det snaraste på allvar och med bestämdhet åtgärdas.
För utvecklingen av Nickby och speciellt för trivseln i kommunen bör noteras att kommunens tekniska direktör på ett mycket varmt sätt mottagit förslaget om att till nästa sommar kunna presentera ett projekt med en springbrunn i Sibbo å nära de nyss nämnda konstverken.
Som i den nämnda artikeln förtjänstfullt noterades har Nickby sjukhus faktiskt haft en stor betydelse för Sibbo kommun och speciellt för Nickby och dess kultur, många kulturpersonligheter har varit patienter vid Nickby sjukhus.
Den stora konstsamlingen med patienternas arbeten ägs nu av Helsingfors stad. Pohjola Norden i Sibbo har till kommunen gjort ett initiativ att Sibbo Kommun skulle anstränga sig att åtminstone delvis kunna återfå en del av konstverken för att exponeras på en plats här i kommunen (förslagsvis: en del av festsalshuset som nu är i kommunens ägo.)
Allt vi gör för vår trivsel i kommunen tillför välbefinnande som attraherar en eftertraktad inflyttning.
Trevlig fortsättning,
Rolf Björkell