5:2 den heta modedieten

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

För tre år sedan var du mode att sluta äta kolhydrater och höja på såväl fett- som proteinintag. Man frågar ju sig vad kommer härnäst - 4:3-dieten kanske.

Jag samarbetar mycket med folk i kostfrågor och kan rapportera fina framgångar med en kolhydratmedveten diet. Med detta menar jag man minskar på intaget av snabba kolhydrater samt stärkelse. Skär man på ris, pasta, potatis, ljust bröd, samt produkter med tillsatt socker eller annat sötningsmedel så börjar vikten sjunka. Om man ytterligare ser till att vardagsaktiviteten ens är måttlig så har man ytterligare en fördel som bidrar till viktminskning. Vilan ska man inte heller glömma som bidragande faktor till ett bra välmående.

Kostproducenterna tillsätter gärna socker i sina produkter för att socker är vanebildande vilket lätt leder till ett beroende som sedan underlättar försäljningen.

Att vara kvalitativ i sin kost innebär inte annat än att man ser lite möda till en början. Det gäller att plocka fram förstoringsglaset och läsa igenom produktbeskrivningen. En bananjogurt har färgen av banan, doftar banan och smakar banan men har aldrig varit i kontakt med en riktig banan! Man gör produkten konstgjort och tillsätter socker. Vill man höja på kvaliteten så väljer man en okryddad jogurt som gärna får innehålla fett och köper en klase banan och skivar sin banan i jogurten. Vill man krydda så strör man lite kanel på och man har en måltid som har ett rejält högre kostvärde än den färdiga bananjogurten. Detta bara som ett exempel hur man kan slinka förbi det tillsatta sockret.

Alltför ofta påpekar mina kunder hur de undviker fett. Mitt råd till dem är då att inte fokusera på fettet utan att i stället undvika sockret.

Om jag gissar rätt så kommer 5:2-dieten att ersättas av en annan med tiden. Sanningen är att viktkontrollen fungerar endast om man ändrar sitt kostbeteende, för då är det inte fråga om någon diet utan ett sätt att leva. På detta sätt är det möjligt att för resten av sitt liv ha en optimal vikt.

Magnus Lönnqvist
Coach i kostfrågor