Bettina C. Lindfors: Matfokus under ordförandeskap
Under 2016 innehar Finland ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Huvudteman för ordförandeskapet är vatten, natur och människor. Jord- och skogsbruksministeriets verksamhetsområde täcker alla dessa tre teman.
Projektet Nordisk vägkarta för blå bioekonomi identifierar nordiska samarbetsområden inom blå bioekonomi och skapar en vägkarta för att tillvarata vatten- och naturresurspotentialen. Inom temat människor ligger fokus på hur man kan stärka livskraften i glesbygder genom bättre infrastruktur för dataförbindelser och digitalisering i näringsverksamheten.
Till naturtemat hör återvinning av näringsämnen, närproducerad mat och naturturism. Lokalt producerad mat introduceras på bred front av ministeriet tillsammans med samarbetsparter för konsumenter och yrkesfolk bland annat på ett seminarium om hållbara offentliga kök på Gastro-mässan i mars, på ett seminarium om matkultur och matfostran i samband med evenemanget Delikatessernas Finland i augusti samt genom en tävling i finländskt och nordiskt mathantverk i oktober.
I de nordiska, offentliga storköken tillreds dagligen över sex miljoner måltider. Måltiderna bör samtidigt vara smakliga, hälsosamma och hållbara ur ett miljöperspektiv. Under Gastro-mässan i Helsingfors, ordnas seminariet Hållbara offentliga kök i Norden. Här erhåller deltagarna information om nordiska, innovativa lösningar och god praxis som utvecklats inom såväl den offentliga som inom den privata bespisningen för att nå de tidigare nämnda målsättningarna. Seminariets huvudtalare, norske Helge Berglien, presenterar resultat från en tvärvetenskaplig studie om den åldrande befolkningens bespisning och måltidsupplevelser rörande såväl hemmaboende äldre, äldre som erhåller matservice jämte äldre på institutionsvård. Övriga teman som berörs är minskat matsvinn inom storkök, hållbar offentlig upphandling och miljöpassexamen som är ett unikt sätt i Norden att utbilda storkökens personal i miljöfrågor.
I augusti får vi ta del av tvärsektoriella upplevelser, koncept och metoder inom nordisk matkultur och matfostran i syfte att stärka nordisk branding i Norden och internationellt. Under seminariet i Helsingfors presenteras innovativa matupplevelsekoncept från Sverige, Danmark och Island. Därtill diskuteras barn och ungas matkultur och matidentitet, främjande av skolbespisningen, matfostran i grundskolans undervisningsplaner, nya näringsrekommendationer för barnfamiljer, mångkulturella metoder inom matfostran samt matsvinn.
Året avslutas med finskt mästerskap inom mathantverk 10-13 oktober. Tävlingen är öppen för nordiska deltagare och ordnas på yrkeshögskolan Novia i Raseborg. Målsättningen är att höja mathantverkarnas samt konsumenternas intresse och respekt för nordiska råvaror och mattraditioner samt kunnande inom matbranschen. Till tävlingen hör flertal matrelaterade miniseminarier, debatter och utfärder för att bekanta sig med lokalt mathantverk i regionen Västnyland.
Genom ordförandeskapet höjer Finland en skål för den nordiska matkulturens särdrag och lyfter fram den finländska matkedjans och dessa aktörers potential nationellt och internationellt.
Bettina C. Lindfors
är kommunikatör inom mat och måltider i Norden.