• Första sidan
  • Prenumerera
  • Annonsera
  • Kundservice
  • Ta kontakt
  • e.ostnyland.fi
  • Kortet.fi
  • Jobba hos oss
Hem
  • Nyheter
  • Opinion
  • Kultur
  • Livsstil
  • Sport
  • Brott & Olyckor
  • Läsarmaterial
  • Goda nyheter
  • Nyheter
  • Opinion
  • Kultur
  • Livsstil
  • Sport
  • Brott & Olyckor
  • Läsarmaterial
  • Goda nyheter
    • Ledare
    • Insändare
    • Kolumn

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).

    Bettina C. Lindfors: Matfokus under ordförandeskap

    Publicerad: 03.02.2016 06.00

    Ämnesord

    • matkultur

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Under 2016 innehar Finland ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Huvudteman för ordförandeskapet är vatten, natur och människor. Jord- och skogsbruksministeriets verksamhetsområde täcker alla dessa tre teman.
    Projektet Nordisk vägkarta för blå bioekonomi identifierar nordiska samarbetsområden inom blå bioekonomi och skapar en vägkarta för att tillvarata vatten- och naturresurspotentialen. Inom temat människor ligger fokus på hur man kan stärka livskraften i glesbygder genom bättre infrastruktur för dataförbindelser och digitalisering i näringsverksamheten.

    Till naturtemat hör återvinning av näringsämnen, närproducerad mat och naturturism. Lokalt producerad mat introduceras på bred front av ministeriet tillsammans med samarbetsparter för konsumenter och yrkesfolk bland annat på ett seminarium om hållbara offentliga kök på Gastro-mässan i mars, på ett seminarium om matkultur och matfostran i samband med evenemanget Delikatessernas Finland i augusti samt genom en tävling i finländskt och nordiskt mathantverk i oktober.
    I de nordiska, offentliga storköken tillreds dagligen över sex miljoner måltider. Måltiderna bör samtidigt vara smakliga, hälsosamma och hållbara ur ett miljöperspektiv. Under Gastro-mässan i Helsingfors, ordnas seminariet Hållbara offentliga kök i Norden. Här erhåller deltagarna information om nordiska, innovativa lösningar och god praxis som utvecklats inom såväl den offentliga som inom den privata bespisningen för att nå de tidigare nämnda målsättningarna. Seminariets huvudtalare, norske Helge Berglien, presenterar resultat från en tvärvetenskaplig studie om den åldrande befolkningens bespisning och måltidsupplevelser rörande såväl hemmaboende äldre, äldre som erhåller matservice jämte äldre på institutionsvård. Övriga teman som berörs är minskat matsvinn inom storkök, hållbar offentlig upphandling och miljöpassexamen som är ett unikt sätt i Norden att utbilda storkökens personal i miljöfrågor.
    I augusti får vi ta del av tvärsektoriella upplevelser, koncept och metoder inom nordisk matkultur och matfostran i syfte att stärka nordisk branding i Norden och internationellt. Under seminariet i Helsingfors presenteras innovativa matupplevelsekoncept från Sverige, Danmark och Island. Därtill diskuteras barn och ungas matkultur och matidentitet, främjande av skolbespisningen, matfostran i grundskolans undervisningsplaner, nya näringsrekommendationer för barnfamiljer, mångkulturella metoder inom matfostran samt matsvinn.

    Året avslutas med finskt mästerskap inom mathantverk 10-13 oktober. Tävlingen är öppen för nordiska deltagare och ordnas på yrkeshögskolan Novia i Raseborg. Målsättningen är att höja mathantverkarnas samt konsumenternas intresse och respekt för nordiska råvaror och mattraditioner samt kunnande inom matbranschen. Till tävlingen hör flertal matrelaterade miniseminarier, debatter och utfärder för att bekanta sig med lokalt mathantverk i regionen Västnyland.
    Genom ordförandeskapet höjer Finland en skål för den nordiska matkulturens särdrag och lyfter fram den finländska matkedjans och dessa aktörers potential nationellt och internationellt. 

    Bettina C. Lindfors
    är kommunikatör inom mat och måltider i Norden.

    5.1.2016 18.43 5.1.2016
    Jacobs korta liv gjorde skillnad
    Lokalt
    »Jacobs liv var inte meningslöst utan bidrog till två viktiga förändringar för prematurer och deras föräldrar.
    Helén Kurri
    27.1.2016 07.49 27.1.2016
    Blogg: Mat som farmor Saga gjorde den
    Lokalt
    » Fastlagsbullar och Runebergstårtor, den bästa bullsäsongen är på kommande!
    Micaela Röman
    11.12.2015 11.49 11.12.2015
    BLOGG: Bakom rubrikerna
    Lokalt
    » Det som landar i tidningen är sällan hela sanningen.
    15.1.2016 16.04 15.1.2016
    De filmade
    sekunderna av under
    Kultur
    »För filmaren och dykaren Teemu Liakka gällde det att vara på rätt plats i rätt tid – precis som med alla unika tagningar i naturfilmen Sagan om sjön.
    Petra Lind
    26.11.2015 15.04 26.11.2015
    Han ger barnen verktyg via teatern
    Kultur
    »Borgåbon Pentti Kinosmaa har under de senaste tio åren profilerat sig som en hängiven aktör inom teater och drama, med ständig fokus på barn och unga.
    Petra Lind
    8.12.2015 15.20 8.12.2015
    Irina Björklund lever i stunden
    Kultur
    » Le moment – On hetki heter sångaren, låtskrivaren och skådespelaren Irina Björklunds jultida kyrkokonsert. Så är hon också den som vill leva i stunden.
    Petra Lind
    Östnyland
    • Nyheter
    • Opinion
    • Kultur
    • Livsstil
    • Sport
    • Brott & Olyckor
    • Läsarmaterial
    • Goda nyheter
    ostnyland.fi

    Östnyland utkommer fem dagar i veckan

    Utgivare: KSF Media Ab

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Östnyland: Micaela Röman

    Borgå:
    Postadress: 
    Östnyland, PB 200, 06101 Borgå, Finland
    Besöksadress: Linnankoskigatan 28, 06100 Borgå
    Kundservice: 020 7569 650, måndag–fredag: kl. 8-16

    Lovisa:
    Postadress:
     PB 58, 07901 Lovisa, Finland
    Besöksadress: Sibeliusgatan 10, 07900 Lovisa
    Kundservice: 020 7569 650, måndag–fredag: kl. 8-16

    Redaktionen: 020 7569 622, redaktion@ostnyland.fi, fornamn.efternamn@ksfmedia.fi

    Fax  019 534 82 44

    Insändare:  debatt@ostnyland.fi