Det etniska kökets stora dag
Studerande vid Haaga-Helia i Borgå mättade besökarnas magar med exotiska rätter.
BORGÅ En grupp på sju studerande tog hand om arrangemangen när Haaga-Helia för fjärde gången deltog i restaurangdagen. Tre av arrangörerna är utbytesstuderande från Tyskland: Lisa Bolh, Kathrin Jungwirth och Martin Schneider.
De studerar på Haaga-Helia en termin och återvänder hem till julen. Martin Schneider säger att planering av evenemang ingår i studierna.
– Vi slog upp i kalendern och såg att den 21 november fanns inprickad som restaurangdagen. Vi tar den, tänkte vi. Först gick det lite trögt att få andra här på campus intresserade av att ställa upp, men så småningom började det löpa.
Lisa Bolh säger att restaurangdagen som projekt har varit mycket spännande och lärorikt. Restaurangdagen är inte känd i Tyskland. De hör heller inte till att de studerande utför något praktiskt. I Tyskland är studierna teoretiska.
– Jag tror att vi alla kommer att ha stor nytta av det vi lärt oss här, säger Martin Schneider.
Afrikanskt
Mat serverades från fjorton olika bord och utländska smaker var väl företrädda. Där fanns asiatiskt, afrikanskt, pakistanskt, men också europeiskt som tyska våfflor och österriska bakverk.
Den afrikanska hörnan hade byggts upp av Denis, Kheba, Uchenna, Seegu. De bjöd på ris som hade fått stå och dra i tomatsås. Efter det sattes grönsaker i riset som sedan åts tillsammans med höna eller fisk.
– Dessutom har vi lagat en afrikansk fruktdryck, det lilla extra i den är gurkbitar. Vi bakade också köttpastejer, men de tog slut för länge sedan, säger Denis.
Alla studerar företagsekonomi och har matlagning som gemensamt intresse.
– Afrika och afrikansk mat är rätt okänt här. Därför vill lyfta fram det afrikanska på ett tydligt sätt. Vi spänt upp afrikanska tyger i vår hörna. Vi har klätt oss afrikanskt och låter radion spela afrikansk musik, säger Seegu.