Kocklandslaget tog fram sommarmeny
Ett trepartssamarbete har resulterat i en meny som baserar sig på landslagskunnande, Haiko gårds köksexpertis och inhemska råvaror.
BORGÅ Den som äter på Haiko gård väntar sig att få äta gott. Kökschef Jouko Siimesvaara säger att den goda maten har Haiko värnat om alltsedan starten hotellet och restaurangen startade 1966.
– Vår klassiker, oxbiffen, lever och mår bra. Sniglar serverar vi året runt. Vi har också särskilda aktuella teman som byts ut tre–fyra gånger årligen, för tillfället är temat sparris. Vi bygger också om hela listan tre gånger årligen.
Planeringen av sommarmenyn började redan i höstas när Jouko Siimesvaara och kaptenen för det finska kocklandslaget Kristian Vuojärvi träffades för att diskutera inhemska råvaror och Haikos matfilosofi. Frågan om närproducerade råvaror löste sig i och med samarbetet med det åländska företaget Chipsters som framför allt är känt för sina förädlade fiskprodukter.
– Men vi levererar också andra råvaror som kött och grönsaker. Vi verkar också i Borgå i och med att vi i dag äger Porvoon herkkukeittiö, säger Mats Sjöblom, köksmästare och nyckelkundschef på Chipsters.
Smakupplevelser
För Kristian Vuojärvi och kocklandslaget har samarbetet med Haiko varit ett led i förberedelserna inför OS för kockar. Tävlingarna hålls vart fjärde år i Erfurt i Tyskland, nästa gång hösten 2016.
– För tillfället tränar vi en gång i månaden, efter årsskiftet två gånger i månaden. Det viktigaste för oss att göra den finska matkulturen känd utomlands.
Utgångspunkten för menyn är goda inhemska råvaror, skärgården och havet och kring dessa har sommarmenyn byggts upp. Förrätten är duvterrin med parmesankräm. Huvudrätten är antingen stekta abborrfiléer med en terrin på kräftor och potatis eller lammfiléer från åländska skärgården. Efterrätten är en chokladmousse med jordgubbstoffe och -sorbet. Allt serverat så att också ögat njuter.
– Dessutom har vi till varje rätt, efter omsorgsfull provning, valt ut klassiska franska viner. Till förrätten erbjuder vi ett rosévin från Provence. I Mellaneuropa uppskattas roséviner på ett annat sätt här. Men jag tror att de är på väg också till oss, säger Riitta Vesterinen, direktör för Haikos restaurangverksamhet.
Sommarmenyn serveras till utgången av augusti.