RETORISK FÖRMÅGA. Timo Soini (PS) talar till folket på Lovisa torg. Till höger riksdagsvalskandidat Saara Lång. Foto: Carita Liljendahl

Timo Soini: "Alla har rätt till sitt modersmål"

Sannfinländarna blir i mångt och mycket missförstådda. Särskilt media målar upp fel bild av partiet.

LOVISA. Bland annat det här lyfte partiets ordförande Timo Soini fram då han svarade på Östnylands frågor innan han började tala till folket på Lovisa torg.

- Jag har absolut ingenting emot svenska språket, det förklarar jag så ofta jag kan. Alla har rätt till sitt modersmål och att kunna flera olika språk är aldrig fel. Tyvärr har man gjort ett politiskt nummer av språkfrågan.

När riksdagen röstade i frågan om den obligatoriska skolsvenskan ville alla sannfinländare att den skulle slopas. Men siffrorna för bevarandet av densamma var klart större.

- Nu respekterar vi riksdagens beslut, säger Soini. Bra var det ändå att klämmen om att utreda regionala försök med frivillig svenska vann mark.

Timo Soini är känd för sin retorik och många av de drygt hundra personer som hade samlats på torget i Lovisa nickade instämmande under partiledarens tal. Speciellt då Soini talade om det ekonomiska stödet till Grekland.

- Jag tycker egentligen inte om att säga, vad var det jag sa? Men vad har hänt under de fem senaste åren? Vi har hjälpt Grekland men läget där är nu sämre än det var då vi började hjälpa landet. Numera är vi inte det enda partiet som kritiserar Greklandshjälpen.

Soini talade också om de svaga i det finska samhället. Över en miljon finländare måste klara sig med mindre än tusen euro i månaden. I den gruppen finns alla från studerande och pensionärer till arbetslösa och anhörigvårdare med.

Två viktiga frågor inför valet är landets ekonomi och sysselsättningen.

- De sociala kostnaderna borde vara lägre för de företag som sysselsätter under 30 år och över 55 år gamla personer. Annars har speciellt de äldre svårt att hitta jobb.

Han framhöll att Lovisa är en industristad med både större och mindre företag. FInland måste ta väl hand om alla företagare för att landet ska kunna hålla sig konkurrenskraftigt.

Att social- och hälsovårdsreformen misslyckades grämer Soini.

- Vi som har jobb och de som är förmögna får alltid vård. Men de som inte har jobb och pengar, var ska de i framtiden få sin vård? Strukturerna inom social- och hälsovården måste fås i skick.

På lördagens riksdagsvalsturné besökte Soini också Borgå och Kotka. I Lovisa gav han stöd åt partiets riksdagsvalskandidat Saara Lång.