SNÖTYNGDA GRENAR. I Bruket i Strömfors såg det ut så här i går. Ett sagolikt vackert landskap men blöt snö tyngde ner grenar och elledningar. Foto: Carita Liljendahl

Helikopter hjälper elbolag

Den blöta och tunga snön ställer till stora problem för elbolagen. I värsta fall kan enstaka hushåll vara utan elektricitet ett par dagar. På onsdag får Kymmenedalens El hjälp av en helikopter.

ÖSTNYLAND På tisdagen åkte elbolagens anställda ut med kälke och andra fordon i skog och mark, men i dag får man en helikopter upp i luften.

– Då blir det lite lättare att lokalisera vilka träd som fallit och som förorsakar problem, säger Hannu Lindfors som ansvarar för Kymmenedalens Els driftscentral.

Det är ett tidskrävande jobb att hitta orsakerna till elavbrotten och när man väl får veta var träden fallit tar det också tid att åka ut i den djupa snön och röja bort dem.

– Det finns inga mekaniska lösningar och man kan inte förebygga den här sortens problem. Jobbet är ett hantverk och vi har de resurser vi har.

Tidigt på tisdagsmorgonen var cirka 5000 hushåll på bolagets område utan elektricitet. Då den blöta snön fortsatte falla under morgonen förvärrades situationen. Plötsligt var nästan 10 000 hushåll drabbade.

De största problemen uppstod öster om Kymmene älv men många var utan elektricitet också norr om Lovisa upp mot Orimattila. Lovisa stad och skärgård drabbades nästan inte alls.

 

Snön fryser fast

Att kallare väder utlovas gör inte elbolagens anställda glada. Varmare temperaturer, regn och blåst skulle vara att föredra.

– Nu sitter snön verkligen fast på trädgrenarna och blir det kallare fryser den helt fast. Men vi får vara glada för att väderlekstrapporterna i alla fall inte utlovar mer snö de närmaste dagarna.

Glada är elbolagens arbetare också för att rätt många högspänningsledningar går över åkrar och andra öppna platser där det inte finns träd i närheten. Men det oaktat finns det hundratals kilometer med ledningar som sitter tätt intill träden. Elkablar under jord är en lösning men den går inte att genomföra överallt på landsbygden.

Då elektriciteten bryts får elbolagen många samtal. Folk förstår vad som orsakat problemen och är sällan arga. De flesta är oroliga för sina värmesystem, för varor de har i frysarna och för vattenledningarna.

– Den vanligaste frågan vi får är om vi vet när elektriciteten kommer tillbaka, säger Lindfors.

 

Han tror att allt fler människor, speciellt de som bor i glesbygden, har lärt sig att förbereda sig för elavbrott. Många har spisar och kakelugnar som ger värme om elektriciteten är länge borta. Vissa hushåll har skaffat reservaggregat.

– Men inte ens alla jordbrukare har det även om de är väldigt beroende av elektriciteten.

I Borgå var drygt 230 av Borgå Energis kunder utan elektricitet strax före nio i går morse.

I Sibbo rapporterades inga elavbrott. Avbrotten blev allt vanligare ju längre österut man rörde sig.

Information om träd som ramlat över ellinjerna ska för Kymmenedalens Els abbonenters del anmälas till telefonnummer 05 7780 222.