Problem med varm mat till skärgården
BORGÅ. Områdesköket i Ebbo är ett av de få i Borgå som fyller dagens krav. Ändå stänger köket nästa år när åldringshemmet flyttar bort.
2003 byggdes ett nytt kök vid Ebbo ålderdomshem. Därför är det här köket, tillsammans med Pääskytien koulus kök, de områdeskök som är i bäst skick i Borgå i dag.
Själva ålderdomshemmet i Ebbo fyller däremot inte dagens krav. Därför har social- och hälsovårdsnämnden beslutat att klientavdelningarna flyttas till servicehemmet i Majberget genast när huset står klart, det vill säga i slutet av nästa år.
– Vi stänger köket i Ebbo samtidigt som ålderdomshemmet stängs, säger Annika Malms-Tepponen, direktör för affärsverket Borgå lokalservice. Att avdelningen för korttidsvård, Apollo, blir kvar på ålderdomshemmet var en överraskning för oss, men vi anpassar oss efter förändrade behov, det gör vi hela tiden.
– Eftersom vi kände till att det blir förändringar inom institutionsvården har vi redan en tid planerat för en bortflyttning från Ebboköket. Alla skolor och daghem i de södra delarna får från den här hösten sin mat från köket vid Pääskytien koulu.
På Ebboköket arbetar nu fem personer. Här tillreds mat för 130 klienter. Köket är i funktion alla dagar i veckan eftersom det ju behövs mat vid åldringshemmet också på veckosluten. Dessutom får hemvårdens klienter i stadens södra delar sin hemkörda lunchmat från Ebboköket.
– Personalen kommer att flyttas till andra uppgifter när köket stängs, säger Malms-Tepponen.
Öppna frågor
Maten till det nya servicehemmet i Majberget, dit åldringarna flyttas från Ebbo, kommer att tas från köket vid Johannisbergs åldringshem. Köket lagar redan nu mat åt 700 klienter och de 60 som kommer till vid Majberget ska inte utgöra någon större belastning.
– Speciellt som den maten inte kommer att levereras färdigt på bricka utan skickas till Majberget i större partier och delas ut där, säger Malms-Tepponen.
Samma system gäller maten till det servicehem som blev färdigt i våras, Johannahemmet.
Johannisbergs kök är ändå vare sig funktionellt eller nyrenoverat.
– Köket i Johannisberg är ansträngt redan från förut, konstaterar Malms-Tepponen.
Vad som ska hända med de matportioner som delas ut till hemvårdens klienter i stadens södra delar när Ebboköket stängs är ännu en öppen fråga.
Lunchmaten till hemvårdens klienter läggs varm upp på tallrikar som transporteras vidare i styroxlådor. Att hålla maten varm från Johannisberg till Pellinge verkar som ett omöjligt projekt.
– Vi har ännu inte något svar på hur det här ska gå till, säger Malms-Tepponen. Det finns en massa detaljer som måste ses över när Ebboköket stängs.
Centralköket
Affärsverket Borgå lokalservice kämpar nu för att få ett godkännande för sina planer på ett stort centralkök som skulle ersätta alla nuvarande områdeskök. Stadsstyrelsen efterlyste senast ytterligare uträkningar och jämförelser innan den är redo att godkänna att en projektplan görs upp för centralköket.
– Frågan kommer att komma upp i samband med budgetbehandlingen, säger Annika Malms-Tepponen.
I centralköket skulle man gå in för att kyla ner all mat genast när den har tillretts, för att sedan värma upp maten där den ska serveras.
Tidigare experiment har visat att de flesta av hemvårdens kunder inte klarar av att själva värma sina matportioner i mikrovågsugnen.
– Vi har flera olika alternativa lösningsmodeller för hemvårdens mat, säger Malms-Tepponen. Ett av alternativen är att den personal som sköter transporten också sköter om uppvärmningen.