Sibboskolor börjar sälja överbliven mat
SIBBO. Nu säljer Sibboskolor och -daghem överbliven mat till personalen. Bakom ligger en vilja att minimera mängden avfall.
Konceptet, att sälja överbliven mat till personalen, prövades i Luukkarin koulu och visade sig vara vinnande. Vid skolstarten börjar alla Sibboskolor och -daghem sälja den överblivna maten.
– Det blir sällan över av alla måltidens komponenter, men det som finns säljer vi till personalen, säger Sibbos kostchef Birgit Mäkilä.
Det betyder att Sibbopersonalen sällan får köpa en hel måltid av överbliven skolmat, till exempel köttbullarna tenderar att bli uppätna av hungriga barn. I så fall får skolpersonalen plocka åt sig till exempel sallad, sås och potatis i en halvliters plastburk.
– I en skola kan ungefär fem burkar gå åt per vecka.
Den blygsamma efterfrågan kan bero på att köken satsar på att räkna åtgången så noga som möjligt – ofta blir nästan inget över. Det gör Birgit Mäkilä glad. Att låta personalen köpa den överblivna maten är framför allt en ekologisk handling.