Marja-Leena Talvitie märker ut de sopkärl som frivilligarbetarna kan fylla på under kvällens lopp.

Frivilliga snyggade upp stränderna

I går på eftermiddagen nådde städkampanjen Snygg beach Sakta Farten och Svinös stränder.

Kampanjen är ett sätt för föreningen Håll skärgården ren att dels städa upp stränderna inför sommaren, dels samla in noggrannare information om skräpet utmed kusten och i skärgården.
Starskottet för kampanjen gick i måndags för en vecka sedan. Avslutningsfesten firas i Åbo nästa vecka.

I Borgå är det Marja-Leena Talvitie från Borgå västra Rotaryklubb som fungerar som kontaktperson. Hon har lastat bilen full med soppåsar, skyddshandskar och annat som kan behövas under kvällens lopp.
I utkanterna av båtupplagen ligger kanistrar, plast, tomburkar och flaskor. Men överlag är det mer städat än förväntat och Talvitie tror att det beror på att Borgå stad sysselsatt en handfull personer på viss tid för att städa upp.
– Men här ligger ganska mycket tomdunkar och skräpar, och längs Svinövägen finns det en hel del att plocka upp.

Håll Skärgården Ren har deltagit i ett internationellt projekt där man tagit sig en närmare titt på skräpet längs stränderna. Projektet avslutades i slutet av fjolåret. Talvitie är bestört över att de finländska stränderna är de smutsigaste. Övriga länder som deltog i projektet är Sverige, Estland och Lettland.
Största delen av skräpet som flyter i land i skärgården är plast av olika slag.
– Det besvärliga med plast är att det inte förmultnar. Det smulas sönder, fisken får i sig det och den vägen även människan, säger Talvitie. Det är hög tid att vi vaknar upp nu och gör någonting åt saken.

Talvitie hade hoppats att skolorna i trakten skulle ställa upp på talkot, men det visade sig att tidpunkten inte är den bästa möjliga med tanke på det stundande sommarlovet och allt vad det innebär.
– Många av våra medlemmar har meddelat att de städar på stugan och att de brukar ordna städtalko där tillsammans med vänner. Det är inte så viktigt när och var man städar, huvudsaken att man hjälper till, tycker Talvitie.

Projektkoordinator Jenny Gustafsson vid Håll Skärgården Ren tycker att kampanjen har utfallit väl. Man hade siktet inställt på 100 arbetslag längs kusten och i skärgården, och i går kunde Gustafsson räkna in totalt 106 städtalkon.
– Det var det här vi hoppades på. Kampanjen pågår officiellt framtill söndag, men det är fritt fram att städa också efter det.
Hur städkampanjen förverkligas framöver, återstår att se. Gustafsson säger att det kan hända att man ordnar en viss talkodag, eller utser ett veckoslut då man hoppas att så många som möjligt deltar i att putsa upp längs stränderna inför sommaren. Men det är inte heller omöjligt att städkampanjen förläggs till hösten.
– Jag har varit med på ganska många ställen, och mer än hälften av skräpet som samlas in är plast.

På stränderna i närheten av städer har plastavfallet inte färdats så långt och det syns att det inte har legat och skräpat någon längre tid. Men ju längre ut i skärgården man kommer, desto tydligare blir det att plasten legat i havet en längre tid. Där stöter man också allt oftare på skräp av utländskt ursprung.
Håll Skärgården Ren har också framfört ett önskemål om att de som städar ska föra bok över vad de samlar in längs stränderna.

Därför har också Talvitie försett sig med blanketter som talkoarbetarna får fylla i. Här bokförs om det är frågan om organiskt avfall, såsom hundbajs, tomglas, plast, papp eller metall.
Dessutom har föreningen utvecklat en nätapplikation kallad Sibi. Via den kan frivilligarbetarna ge en noggrannare rapport om hurdant skräp som samlats in. Applikationen fungerar både på smarttelefonen och på datorn.

– Men på en del ställen har man samlat in stora mängder avfall och då har talkoarbetarna bara uppgett hur många soppåsar man fyllt. Det hade blivit en alltför stor uppgift att föra bok över skräpet, säger Gustafsson.
Vanligtvis har ett arbetslag rört sig kring femton personer, men i den största gruppen deltog hela 150 frivilliga.