Ensto köpte belysningstillverkare

Enstogruppen utvidgar verksamheten. På måndagen skrev man under papperen om köp av Lojoföretaget Alppilux. Företaget har ett 70-tal anställda i Finland, Estland och Sverige.

BORGÅ. Det var en nöjd vd för Ensto Group, Timo Luukkainen, som på tisdagen kunde berätta att Ensto Group har köpt upp Lojoföretaget Alppilux. Köpet innebär att Ensto nu får en mycket bättre täckning på belysningsmarknaden både i Finland och utomlands, säger han.
– Vi har varit mest inne på elutrustning för bostäder, säger han, Nu får vi en sektor som behärskar belysning både för bostäder och offentliga utrymmen såväl inomhus som ute.
Alppilux har en omsättning på 13,5 miljoner euro. Det är litet jämfört med Enstos omsättning som under de senaste fyra åren har stigit från 160 miljoner euro till 260 miljoner, men i Finland har Alppilux varit mycket större på just belysningssidan.
För Alppilux betyder affären att man kan fortsätta med sitt utvecklingsarbete och att man får tillgång till Enstos marknader i hela Europa, säger företagets vd Sami Tulus. Han fortsätter i ledningen för Alppilux.