Lätt att nå. Heidi Tuovinen och Eri bor i Lappträsk men hon träffar regelbundet sina väninnor på Coffee House. Foto: Evy Nickström

Kaféerna lockar om och om igen

BORGÅ. Med utgångspunkten att det går bra för kaféerna i Borgå begav vi oss ut på rundvandring. Vårt antagande visade sig hålla streck.

 För två månader sedan tog Tove Lindroos över Stefans café efter det att den tidigare ägaren hade gått i konkurs. Hon döpte om kaféet till Gamle Stefan.
– Det har gått riktigt bra för oss och jag hoppas att det håller i sig. Jag var egentligen aldrig orolig över att det inte skulle börja löpa. De andra här hade talat så övertygande och jag hade själv arbetat här tre år innan jag blev företagare.
Gamle Stefan köper upp färskt bröd och färska bakverk av bagerier i Borgå. Det lokala och nygräddade tycks gå hem.
– En mängd gamla kunder har återvänt till oss. Det känns bra och det kan hända att det är de bättre produkterna som fått dem att komma tillbaka.
Vuxna i olika åldrar utgör största delen av kunderna. Men med finns också skolungdomar, framför allt gymnasieelever.
– Jag tror inte att de ersätter skolmaten med ett kafébesök utan de kommer för att ta sig en kaffe.
En månad efter det Gamle Stefan slagit upp dörrarna, öppnade Café Rongo i en affärslokal mitt emot.
– Konkurrensen oroar inte. Vi har nischat oss på olika sätt. Vi säljer främst kaffe och bullar. Det är bara bra att det är liv och rörelse.
Handarbete
Erik Peltonen har lite längre erfarenhet av att driva kafé än Tove Lindroos. Han och hans fru Belinda tog över Café Fanny vid Gamla rådhustorget i september.
– Jag är jättepositivt överraskad över hur bra vi har tagits emot. Kanske det var den varma hösten och möjligheterna att sitta utomhus som har bidragit till framgången. Tiden före jul var också mycket livlig.
Kaféet vid Gamla rådhustorget har traditioner. Dem har paret Peltonen fortsatt med, men de har också utvecklat konceptet genom ett större urval och en satsning på specialkaffedrycker.
– Vi gör dem för hand. Det är en viss konst och är betydligt svårare än att trycka på en knapp på en maskin. Det mesta bakar vi själv och följer säsongväxlingarna i utbudet. Men vi har också samarbete med ett lokalt bageri. Det bakar till exempel Alexanderbakelserna och potatisbakelserna.
Fanny ligger mitt i Gamla stan och därför är många av gästerna turister, både utländska och inhemska.
– Men inte bara turister utan också ortsbor. Vi har till exempel sällskap som regelbundet besöker oss.
Erik Peltonen tror att uppsvinget för kafékulturen beror på influenser från Europa som har kommit för att stanna.
Först
På samma linje är Hanna Mikkonen som är restaurangchef på S-gruppens Coffee House på västra åstranden.
– Kulturen har ändrat, framför allt bland de unga. Man måste inte längre hänga på en bar när man vill träffas utan det går lika bra att ses över en kopp kaffe.
Coffee House var först på plats när handelsgatan vid Konstfabriken öppnade i juli 2012.
– Man kan karaktärisera vår tid här som stabil med markanta uppgångar i kundströmmen varje gång en ny affär öppnar på handelsgatan.
Det finns flera skolor i närheten av Coffee House och det gör att de flesta av kunderna är högstadie- eller gymnasieelever efter skoldagens slut.
– De kommer hit för att dricka kaffe, soda, läsk eller kakao. Några ordningsproblem har vi aldrig haft. De unga beter sig bra.
Det är också en god åtgång på take away-kaffe bland de unga. Hon har också märkt att människor som bor i området har börjat hitta till kaféet.
– Men förstås tackar vi inte nej till en ännu större kundkrets.
Upplägget i sig tycks det inte vara något fel på. S-gruppen har 25 Coffee House-kaféer i Finland. En anonym testgrupp besöker årligen kaféerna för att se hur verksamheten löper.
– De ger poäng för olika saker, till exempel det allmänna intrycket av kaféet och kundbetjäningen. Vi segrade i år. Det var en mycket glad överraskning för oss.
Kvalitet
Café Cabrioles ägare Matti Kuivisto arbetar enligt principen att vardagen har sitt värde. En kopp kaffe och en bit tårta är nog för att ge guldkant på tillvaron. Mera behövs egentligen inte. Den principen har Matti Kuivisto och hans personal fört till fulländning. Det vet alla som i stum beundran har stannat upp vid tårtdiskens överdåd. Allt är garanterat dagsfärskt och nybakt, det har Cabrioles fyra konditorer och två bagare sett till.
– Det kan vara en orsak till vår framgång. Allt det vi säljer är våra egna produkter och vi fäster stor vikt vid kvaliteten. Vi använder till exempel uteslutande äkta varor som bär, smör, grädde. Jag har lätt att hålla med de andra kaféägarna om att affärerna går bra.
När Kuivisto öppnade café Cabriole vid Biskopsgatan 30 för sexton år sedan insåg han genast att han också bör utnyttja salen på andra våningen i verksamheten. Den är i användning dagligen. Cabriole har också hand om cateringen på Kiala gård.
– I fjol ordnade vi 46 bröllop och tog emot 11 000 amerikanska kryssningsturister på Kiala.
Matti Kuivisto är glad över att Borgåborna har tagit café Cabriole till sig. Det är alltid full rulle på caféet och det finns ingen lågsäsong.
– Jag anser att det finns ett mycket bra utbud på goda kaféer i Borgå. Vi kanske bara inte alltid inser det själva.


Wienerkaféerna
Är en österrikisk kulturinstitution.
De första öppnades i slutet av 1600-talet.
Glansdagarna inföll för drygt 100 hundra år sedan när många kända konstnärer, vetenskapsmän och politiker frekventerade dem.
Sedan oktober 2011 är wiensk kafékultur listat som immateriellt kulturarv av Unesco.
Beskrivs som en plats ”där tid och rum konsumeras, men där bara kaffet är uppsatt på notan”.
Källa: Wikipedia.