Gillar maskiner. Bengt Karlqvists tycker för maskiner har lett till en omfattande företagsverksamhet. Foto: Kristoffer Åberg

Årets bonde har vågat satsa

På Lillkroks i Kroksnäs är maskinparken stor. För maskinparkens ägare är det fråga om att hålla landsbygden levande.

Borgå
Bengt Karlqvist på Lillkroks är en lantbruksföretagare som inte har varit rädd för att investera i maskiner. Samtidigt har han skapat en efterfrågan på de arbeten som maskinerna utför. Han har alltid varit intresserad av maskiner, men den starka inriktningen på dem är åtminstone delvis en följd av att Finland blev medlem av EU. Då gällde det att komma på nya knep för att hålla i gång verksamheten.
Bengt Karlqvist har utbildat sig till lantbrukstekniker på Västankvarn. Han gjorde sin praktik på Kiala och stannade där som anställd i fjorton år. År 1991 tog han över hemstället som på den tiden bestod av 22 hektar. Sedan dess har arealen vuxit med arrendejord så att Bengt Karlqvist odlar 100 hektar på Vessö och i Seitlax.
– Dessutom utför jag maskinentreprenader på drygt 100 hektar, odlingens alla skeden. Jag sår, sköter växtskyddet, tröskar och torkar. Det enda jag inte gör är att plöja.
Många köper
Det har också visat sig att Bengt Karlqvist hade näsa för det som skulle komma. Efterfrågan på maskinarbeten har ökat märkbart. Allt fler av dagens odlare väljer att köpa tjänster i stället för att utföra dem själv.
– Många av dem har arbete utanför gården och har ont om tid. De vill ändå inte arrendera ut utan hålla gården i egen regi. Gårdarna är både stora och små. Den minsta är 5 hektar och den största 70 hektar.
Han säger att det förstås alltid är en risktagning att investera i en större och effektivare maskin utan att med säkerhet veta om det finns efterfrågan på arbetena.
– Men hittills har telefonen genast börjat ringa när jag har skaffat mig något nytt.
I skogen
Entreprenörskapet omfattar inte enbart arbeten på åker utan också i skog. Det började 1994 när han tog anställning som skogsmaskinsförare på vintern. År 2007 tog han steget ut och köpte han tillsammans med en kompanjon skogsmaskiner. Efter ett år ombildades ägandet så att kompanjonen köptes ut och en av Bengt Karlqvists söner bildade ett skogsmaskinföretag. Sonen har utbildat sig till skogsmaskinschaufför i Vasa. Företaget sysselsätter sonen och en anställd. Också i det här fallet har Bengt Karlqvist valt att tänka i en kedja så att skogsentreprenaderna omfattar både avverkning och utdrivning av virket till bilväg. Ofta arbetar maskinerna i två skift.
– Vi gör entreprenader för Södra skogsreviret. Vårt huvudområde är Sibbo.
Och de perioder det är lugnare i skogen kan skördaren användas till att klippa sly längs dikesrenarna. Dyra maskiner måste vara i effektiv användning för att för att få ekonomi i verksamheten.
Lagarbete
Stora maskiner kostar och ensam driver Bengt Karlqvist inte igenom investeringsbeslutet.
– Nej, alla beslut fattas inom familjen, av mig, min fru och våra tre söner. Sönerna är 19–24 år. Vi är ett team som alla arbetar på gården. Min fru har annat arbete, men deltar i jordbruket när det är säsong.
För tillfället ser det också ut som om sönerna skulle ha intresse för att fortsätta med verksamheten när Bengt Karlqvist drar sig tillbaka.
– Men överlag börjar det bli allt sällsyntare med bondpojkar som man vända sig till om man behöver tillfällig hjälp. Antalet gårdar har minskat betydligt på en relativt kort tid.
Flexibilitet
I dag är skogsmaskinerna i gång så gott som året runt, förutom under menföret höst och vår. Jordbrukets maskiner har en begränsad användning och med tanke på investeringen avkastar de inte på samma sätt.
För en som själv odlar 100 hektar och dessutom gör entreprenadarbeten på ytterligare 100 hektar kan det vara si och så att få till stånd en tidtabell som tillfredsställer alla. Men Bengt Karlqvist upplever inte det som ett problem.
– Det krävs flexibilitet av alla och också av den tredje inblandade parten: vädret. Det går inte att planera allt på förhand och säga att i morgon kommer jag till dig. När morgondagen kommer, kan det hända att den kommer med regn.
För att en aning minska på arbetsbördan under säsongen har Bengt Karlqvist för första gången sått höstvete. Arealen är 20 hektar och om allt går som han hoppas övervintrar vetet bra och går att tröska innan de andra grödorna är mogna för skörd.