Sibbo säljer förvaltningsbyggnad

Kommunstyrelsen beslöt på tisdagskvällen enhälligt att sälja förvaltningsbyggnaden i Östanåparken. Husets yttre är fredat i beslut från Museiverket. Tanken är att det blir bostäder och kontor i huset.

SIBBO. – Det är ingen idé att Sibbo använder sju eller åtta miljoner euro på att grundrenovera Östanåparkens förvaltningsbyggnad som nytt kanslihus för Sibbo kommun, säger kommunens tekniska direktör Ilari Myllyvirta. Sibbo har tillräckligt med andra projekt som bör gå före.
Det är huvudorsak till att kommunstyrelsen på tisdagskvällen beslöt att sätta huset till försäljning. Kommunen har låtit göra två prisbedömningar. Den ena slutar på 320 000 euro, den andra på 400 000 euro.
I dag är huset ingen fröjd för ögat. En del fönster är utslagna, i andra hänger persiennerna på sned. Rappningen är grå och sprucken där den inte är bemålad med tags av olika slag. Ett trapphustak hänger halvt nedfallet och en takränna svajar farligt uppe på takkanten. Gårdsplanen är skräpig och sliten. I källarvåningen härjade en anlagd brand i vintras, och huset är allmänt i bedrövligt skick.
Men utsidan är fredad enligt beslut av museiverket, och det gör att man inte kan riva byggnaden.
– I praktiken är det bara husets stomme som längre är användbar, säger Ilari Myllyvirta. Huset byggdes på 1950-talet som förvaltningsbyggnad för sjukhuset, och att bygga om det till ett nytt kanslihus för moderna kontor är inte lätt.
Nu är ändå tanken att den som köper huset kan bygga kontor i nedre våningen, medan resten av huset byggs om till bostäder. I förslaget till beslut talas det om att köparen skall grundrenovera huset och att jobbet skall vara klart i slutet av 2016.