Foto: Kristoffer Åberg

Emsalöborna är välrustade inför framtiden

BORGÅ. Drömmen blev sann i Emsalö. Nu har alla invånare, både fast bosatta och fritidsboende, tillgång till snabb dataförbindelse.


För fyra år sedan fanns det en dröm bland några Emsalöbor, att kunna få ett heltäckande snabbt fibernät till hela ön.
Mobilnätet fungerade knaggligt, ibland inte alls. Dataförbindelserna haltade.
Emsalö Byaråd grundade en arbetsgrupp med uppdraget att dra upp riktlinjerna för hur man bygga ut ett fibernät på ön. Planeringsgruppen bestod av två pensionärer, Christer Nyström och Bebbe Nyberg.
– Det var där det började, berättar Nyberg.
Vi sitter hemma hos en av det färska nätets första abonnenter, Mats Juslin.
Båda herrarna slår upp sina bärbara datorer, och knäpper ännu på en pekdator.
– Mätaren visar att jag får 61 megabit per sekund in från nätet till min dator och 10 megabit per sekund går ut, säger Juslin. Här hos mig går det aldrig under 50 megabit.
Det lyckade resultatet har krävt mycket möda och otaliga arbetstimmar, möten med staden, Kommunikationsverket, Närings-, trafik- och miljöcentralen, Östra Nylands förbund, senare Nylands förbund, Lovisa telefonandelslag.
– Byråkratin har varit besvärlig, medger Nyberg. Och besluten från Kommunikationsverket har låtit vänta på sig.
Planera på nytt
Projektet har drabbats av oväntade bakslag och planerna har omarbetats flera gånger.
Först tänkte man sköta anslutningen via en radiolänk till Hammars vattentorn där telefonandelslaget LPO har en kopplingspunkt. Kommunikationsverket meddelade plötsligt att det inte går att få stöd för ett område med två kilometers radie i södra Emsalö. Nyström avled överraskande i juni 2012.
Intresset bland Emsalöborna varierade också. Enligt den första enkäten som skickades ut redan 2010 skulle ungefär 100 av öns fasta och fritidsbosatta invånare vara intresserade av att ansluta sig. När LPOnet köpte Emsalonet, i november 2012, konstaterade man att det är mer realistiskt att bara 60 ansluter sig.
– Men nu när allt fungerar är intresset plötsligt mycket större, säger Nyberg. Det är väl som det brukar gå. När man märker att grannen har en fungerande nätanslutning vill man ha en själv också.
I elstolparna
På Emsalö görs det ingen skillnad mellan fast bosatta och fritidsbosatta, priset är detsamma för båda grupperna.
– Det var ett absolut krav från Borgå stads sida när staden gick med i projektet, säger Nyberg. Alla skulle vara behandlas jämlikt.
Fiberkabeln hänger på Emsalö i elstolparna.
– Det var vår tanke från början, säger Nyberg. På det sättet behöver man förhandla med bara en enda aktör, alltså elbolaget, där man har varit positiva till våra planer.
– Det blir dessutom mycket billigare än att gräva. Brändö-Kumlinge fibernät på Åland är en föregångare.
Tack vare alla stöd, både kommunala och statliga, kostar en anslutning till fibernätet i Emsalö i dag 2 200 euro. Om man köper en andel i andelslaget blir anslutningen billigare, men andelen kostar ju också. Andelsägare får ändå en kontinuerlig rabatt på månadsavgifterna.
– Och vi har ett mycket modernt passivt nät, modernaste i våra trakter, säger Nyberg.
För framtiden
– Det här är en investering i framtiden. Vi räknar att man nu kan starta internätföretag på ön, med egen server. Tidigare var Emsalö ett u-område när det gällde dataförbindelse, nu får hela ön en nystart tack vare fibernätet.
Den snabba förbindelsen ger också möjligheter till kommunal service för de äldre på ön.
– Jag räknar med att vi äldre säkert kommer att bli helt beroende av nätservice inom en ganska nära framtid, säger Nyberg.
I Sibbo har den äldre befolkningen på glesbygden redan i dag möjlighet att kommunicera med hälsovårdare via sin dator. Nyberg räknar med att samma service, och mycket mer, kommer att erbjudas också i Borgå om något år.
För företagarna och privathushållen ger nätet många nya möjligheter.
– Själv hade jag tidigare, med kopparkabel, en förbindelse som väl kan kallas någorlunda tjänlig, säger Mats Juslin. Men annorlunda var det med mina grannar, det var till exempel omöjligt för dem att se på en rörlig bild på datorn, utan en massa avbrott och omladdningar.
– Kopparnätet är helt enkelt slut. Det är gjort bara med tanke på telefoni och fyller inte på långa vägar dagens krav.
Obegränsade möjligheter
Med det nya fibernätet kommer bland annat kabel-tv, mobiltelefonanslutningar och möjlighet att titta på tv i datorn. Ett FTTH-nät, Fiber to the Home, fiber till hemmet, som det på Emsalö kan användas också när man installerar säkerhetsanordningar i sitt hem, bland annat.
– Möjligheterna är så gott som obegränsade, säger Nyberg.
Efter många timmar i telefon, kämpande med pappersarbete och många kilometer i bilen på väg till olika instanser gick det praktiska förverkligandet överraskande snabbt.
– Vi kunde börja dra ut kabeln i februari-mars i år, säger Nyberg. I september gjordes den första anslutningen till nätet.
– Nu är hela Emsalö täckt av fibernätet. Det har gått snabbt.