Företagaren Marjo Lehtosalo önskar att Borgå inte skall glömma vilken pärla Gamla stan de facto är. Men för att kunder skall hitta stadsdelen behövs parkeringsplatser nära till. Foto Kristoffer Åberg

Företagarklimat är inte Borgås trumfkort

En färsk doktorsavhandling visar att Borgå har mycket att förbättra om när det gäller företagarklimatet. I Gamla stan är företagarna rädda för att man planlägger bort de parkeringsplatser som finns nära till.

Pol. dr. Jarkko Heinonen, som är ombudsman för handelskammaren i Åbo, disputerade nyligen för doktorsgraden med en avhandling om företagarklimatet i städer i Finland. Han avhandling omfattar 66 stadsregioner i landet, och Borgå landar på en mindre hedersam plats nummer 57. Högst på listan kommer Nystadsregionen. Lovisa landar på plats 43, alltså också den staden långt under medeltalet.
Vad det gäller Borgå så är det allmänna företagarklimatet enligt Heinonens undersökning omkring 20 procent sämre än genomsnittet. Då handlar frågorna och kommentarerna om allt från planläggningsfrågor, hur det är att få undantagslov, parkeringsplatser och hur lätt det är att komma till tals med beslutsfattare (politiker och högre tjänstemän).
– När jag läste igenom svaren igen nu innan intervjun så visar det sig nog att inställningen hos högre tjänstemän och beslutsfattare till stor del bestämmer företagarklimatet i städerna, säger han.
Han tar Nystad som exempel: En stor orsak till att staden landade på första plats i undersökningen beror på inställningen hos stadens högsta ledning
Tröghet i planläggningen och osmidighet vad det gäller undantagslov är två faktorer som påverkar klart negativt, säger han också.
Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz blir intresserad när han får höra om avhandlingen.
– Vi har definitivt en orsak att ta en titt på avhandlingen. Den kan vara bra att ha som bakgrund när vi nu skall börja utarbeta ett nytt näringslivsprogram i Borgå, säger han. Nu när vi har strategin klar så skall vi gå vidare meda bland annat det här.

En sak som ofta dyker upp i undersökningen är problem med parkeringen. Det är en sak som nu oroar företagare i Gamla stan, eftersom det talas om att området söder om gamla bron skall planeras om och att parkeringsplatserna då försvinne.

– Gamla stan är en pärla, säger företagaren Marjo Lehtosalo som har en butik vid Ågatan. Men våra kunder måste kunna komma tillräckligt nära stadsdelen för att inte välja bort Borgå.

Hon hoppas att Borgå igen kunde satsa på att få med stadsdelen på UNESCOS världsarvslista, för det är Gamla stan värd, säger hon.

Fredrick von Scoultz säger att inga beslut ännu har fattats och att man nog skall diskutera med alla parter innan besluten fattas.