Musikfostran för småbarn är en mycket viktig del av musikinstitutets verksamhet. Foto: Evy Nickström

Musikinstitutet fick stort bidrag

På torsdagsförmiddagen var det liv och glädje i Aktias festsal då en grupp bebisar och deras mammor och folk från Borgånejdens musikinstitut fick ta emot det största enskilda bidrag som Aktiastiftelsen i Borgå någonsin har delat ut.

BORGÅ. Musikfostran för småbarn är en mycket populär del av Borgånejdens musikinstituts utbud just nu. Det är där de minsta barnen får en chans att vara med och göra musik, får växa in i rytmer och melodier, och får musiken som en naturlig del av sin tillvaro. I våras anställde musikinstitutet två lärare för småbarns musikfostran, en till Borgå och en till Mäntsälä. Musikledare Päivi Honkaniemi berättar att institutet till våren planerar att starta småbarnsverksamhet i Konstfabriken.
Problemet är ju bara att Borgånejdens musikinstitut kämpar med stora ekonomiska svårigheter. I år lär inkomsterna stanna omkring 100 000 euro under det budgeterade inkomstmålet, utgifter för köptjänster stiger och på utgiftssidan räknar man med en överskridning på 50 000 euro.
Då blev det en lyckodag inom musikinstitutet då man fick meddelande om att Aktiastiftelsen hade fattat beslut om att ge musikinstitutet ett bidrag på 40 000 euro riktat just till musikfostran för småbarn.
– Det är det största enskilda bidrag som Aktiastiftelsen i Borgå någonsin har delat ut, säger stiftelsens styrelseordförande Ullrike Hjelt-Hansson.
– Det här är ett mycket stort stöd för vår verksamhet, säger institutets rektor Felix von Willebrand. Vi har i dag till exempel 5 000 euro budgeterade för inköp av instrument. Då blir ett sådant här bidrag oerhört viktigt.
I och med det här bidraget från Aktiastiftelsen har musikinstitutet möjlighet att betala lönen åt musikläraren och får pengar över för att skaffa mera instrument till verksamheten för småbarn. I vår skall man starta sin verksamhet i Konstfabriken, och där behövs också pengar. Det blir musiklekskola, och Päivi Honkaniemi är glad åt att institutet kommer in i Konstfabriken, för där finns så pass mycket annan kultur som man också kan utnyttja och få stöd av. Hon talar om till exempel bildkonst och dans.
I samband med utdelningen av bidraget uppträdde en liten mamma-barn-grupp under ledning av musikläraren Elise Mäntyranta. Det var underbart att få följa med hur de små barnen reagerade på sången och rörelserna.
– Vi funderar allvarligt på att starta en grupp för ännu yngre barn, sade Felix von Willebrand. Vi vet ju att barn redan långt före födseln reagerar positivt på musik.