Foto: Kristoffer Åberg

Höjd pensionsålder förskräcker

BORGÅ. Pensionsåldern ska höjas och bindas till den förväntande livslängden. För den som har kroppsarbete känns de nya förslagen helt omöjliga.


– Inom den här branschen kan man inte tänka sig att orka jobba tills man fyller 70, säger både Peter Uddström och Tony Veppling.
Borgå Energi är deras arbetsgivare. Just nu håller de på och drar ny jordkabel genom Tarkis.
Till arbetsuppgifterna hör bland annat att klättra i elstolpar och att under kalla vinternätter plumsa fram genom snöiga skogar på jakt efter just den elkabel som hamnat under ett fallande träd.
– I det här jobbet får man vara glad om man orkar till 63, att inte kroppen säger ifrån redan tidigare, säger Uddström. En kollega har jag haft under min tid som har orkat över minimigränsen, han var lastbilschaufför.
– Och de som går i pension från det här jobbet har oftast alla möjliga olika slag av krämpor. Själv känner jag redan av ryggen.
Full pension vid 74
Enligt en tabell som Keva, som sköter pensionsärendena för kommunsektorns, statens, kyrkans och FPA:s personal, gjort upp kunde pensionsåldern stiga i trappsteg för alla som är födda efter 1952.
Uddström som är född 1964 skulle enligt Kevas tabell få gå i pension vid 67 år, men uppnå full pensionssumma först vid 73 års ålder.
Veppling är född 1971 och det skulle betyda tidigast möjliga pensionsålder vid 68 och full pension vid 74 år.
– Att jag skulle ha nästa tjugo år till pension, det känns omöjligt, säger Uddström.
– Det går väl an om man får flytta till kontorsarbete och sitta på en stol de sista tjugo åren, tycker Veppling.
Åtminstone två år
Just då promenerar riksdagsledamot Mikaela Nylander, SFP, förbi. Hon har en ledig vecka och är på promenad med yngsta barnet som lär sig cykla.
Nylander har suttit med i regeringens förhandlingar om strukturpaketet i höstas, där man bland annat kom överens om höjd pensionsålder.
– Det enda vi i det här skedet har kommit överens om att pensionsåldern ska höjas med två år fram till 2017, säger Nylander.
– Ännu har vi inte sett förslag på ett mera omfattande paket till pensionsreform. Men det är helt klart att pensionsåldern kommer att höjas, det kommer vi inte ifrån. Det här landet klarar sig inte annars.
På torsdag väntas de första modellerna om hur höjningen kunde ske. Det är Finansministeriets ekonomipolitiska koordinator Jukka Pekkarinen som i en arbetsgrupp har kommit fram till flera olika modeller, som kommer att lämnas till arbetsmarknadsparterna.
Arbetsgruppen förväntas också ta hänsyn till att det i vissa branscher är svårare att förlänga arbetskarriären än i andra. Det kan eventuellt leda till specialbestämmelser, som att man också beaktar den totala yrkesverksamma tiden när man räknar ut pensionen.