Olkiluoto. Foto: Petri Puromies

Kunderna vill ha billig kärnkraftsel

BORGÅ. – Vi säljer gärna grön energi, men det är bara en bråkdel av kunderna som vill betala för den, säger Borgå Energis vd.


Borgå Energis extra bolagsstämma godkände på torsdagen att bolaget tecknar aktier i Fennovoimas planerade kärnkraftverk, till ett värde som motsvarar knappt 8 Megawatt.
Om allt går enligt planerna, om kraftverket får byggas och det kan färdigställas inom utsatt tid får Borgå Energi 2024 och framåt för sin andel köpa 62 gigawattimmar per år från Fennovoima.
Det motsvarar 15 procent av energibolagets totala elbehov i dag eller lika mycket som biokraftverket i Tolkis producerar.
Redan i dag kommer stora delar av den el som Borgå Energi förmedlar från kärnkraftverk. Bolaget har en egen andel i Olkiluoto och drygt en tredjedel av den el som köps på nordiska elmarknaden produceras i kärnkraftverk.
Vad Borgå Energi egentligen betalar för sin andel i Fennovoima är en affärshemlighet. VD Patrick Wackström har sagt att den totala summan, som betalas under tio år, bara är en bråkdel av kostnaderna för Tolkisverket.
Man har motiverat beslutet att gå med och finansiera Fennovoimas kraftverk med att Borgå Energi vill ha en möjlighet att trygga tillgången på el och i framtiden inte vara så beroende av marknadspriset på el, som fluktuerar hela tiden.
Grön el
I dag köper Borgå Energi nästan 70 procent av sin energi på den nordiska elmarknaden.
– Målet är en självförsörjningsgrad på 80 procent om tio år, säger Wackström.
I dagens självförsörjningspott finns, utom el från Tolkis, vattenkraft, vindkraft och biokraft, också el som har producerats med kol och torv. Dessutom står kärnkraftverken i Olkiluoto i dag för 6 procent av Borgå Energis totala elförsäljning.
– När Olkiluoto 3 blir klart får vi 8 procent till, säger Wackström.
Krafterna bakom Fennovoima har lovat att deras försäljningspris kommer att ligga på 5 cent per kilowattimme.
– Det kan man jämföra med priset på el från vindkraft som i dag är 10,5 cent per kilowattimme, säger Wackström.
– Vi har försökt marknadsföra grön el men kunderna är inte villiga att betala. Kunderna vill ha el som är så billig som möjligt och då blir det vår uppgift att hitta el till ett så billigt pris som möjligt. Vi producerar det som kunderna vill ha.
Grön el produceras av förnybara energikällor, som vattenkraft, vindkraft och biobränsle. I dag kan Borgå Energi sälja mycket mera grön el än det finns en efterfrågan på.
Enligt energibolagets tariffer kostar en kilowattimme grön el i radhus och höghus 10,20 cent medan motsvarande pris för "normal el" är 9,86 cent.
Besvikelse bland de Gröna
Speciellt de Gröna i Borgå har aktivt arbetat för att Borgå Energi inte ska gå med i Fennovoima.
Gruppordförande Joakim Lybeck är besviken.
– Det är ett förhastat beslut. Inom bolaget tror man att man har försäkrat sig om billig el men jag tror inte att kraftverket någonsin kan byggas. Det hela kommer att bli en dyr affär för Borgå Energi.
– Vi har visionen att man kan klara sig med mindre energi och att man ska satsa på lokala mindre energiproducenter. Under de närmaste tio åren kommer teknologin att förse oss med många nya möjligheter.
Enligt vad Lybeck vet har en stor del av de Grönas anhängare och förtroendevalda slutit avtal om att köpa grön el.
– Jag har inte ännu gjort det själv men beslutet är fattat, vi ska gå över till grön el.
Trygg ekonomi
Johan Söderberg är styrelseordförande för Borgå Energi.
– Jag tror att mycket av rädslan för Fennovoima beror på att majoritetsägaren är rysk. En del kommer säkert att byta elbolag, det kan hända att vi får en liten topp där. Men energipriset talar för sig. När dammet har lagt sig är det ändå priset som avgör vilket elbolag man anlitar.
– För Borgå Energis framtid är det här en nödvändig investering.
I Raseborg tog en enhällig stadsstyrelse beslutet att inte gå med i Fennovoima.
– Varje kommun måste ta sina egna beslut, säger Söderberg. Jag tror att Raseborg har så många andra investeringar att de helt enkelt inte har råd att gå med i Fennovoima.
– Borgå Energi har en trygg ekonomi och är ett bättre skött bolag än motsvarigheten i Raseborg.