Respekt. Benny Öholm säger att nonchalansen har ökat. Foto: Kristoffer Åberg

Den som kör på annans åker trampar i maten

Allemansrätten är landets sed. Men man får varken störa eller förstöra.

Borgå
En dag i slutet av augusti möttes Benny Öholm av en otrevlig syn när han skulle tröska vete. Någon hade kört omkring med en fyrhjuling på åkern. Det fick honom att med glimten i ögat skriva en insändare. Du som kört med motorfordon i sädesåkern i Sannäs Tallåsa, har du för lite egen mark? Kontakta undertecknad för eventuellt arrendeavtal.
– Det att någon har kört omkring i säden betyder inte så mycket i reda pengar, men det är vidrigt att man gör så. För mig är det detsamma som att trampa i maten.
Han tycker överlag att folk har blivit allt nonchalantare i inställningen till annans åker, skog eller gårdsplaner. Han tycker att dagens beteende är under all kritik och ett beteende som han har svårt att förstå.
– Inte springer jag heller omkring på folks gräsmattor.
Han tycker att det är konstigt att människor på promenad kan vandra över gårdsplanen utan att ens hälsa fastän han själv är ute på gården.
– Någon gång har jag funderat på att ställa kaffebordet precis där folk brukar gå, bara för att se om de då skulle reagera på något sätt.
Förlikning
Ett betydligt allvarligare fall råkade familjen Öholm ut för för några år sedan. Då handlade det om några motorcyklister som hade byggt en motocrossbana i Benny Öholms mammas skog. De hade fällt träd för banan och kört omkull plantor.
– Jag kom på dem genom att följa spåren. De ledde hem till en av dem. Jag knackade på och berättade mitt ärende. "Det som inte syns från fönstret, borde inte störa", blev svaret.
Bennys mamma polisanmälde förstörelsen. Motorcyklisterna försökte först skylla ifrån sig. Senare blev det förlikning.
– Den slutade med att de blev tvungna att betala skadestånd. Det var ungefär 1 000 euro stort. De satte sig emot, men insåg till sist att de inte hade något annat val än att betala.
Benny tror inte att motorcyklisterna handlade av illvilja utan att de bara inte visste att de gjorde fel.
Kurs
Benny har ingen patentlösning på hur man skulle förbättra respekten för och hänsynen till andra.
– Kanske alla borde gå en obligatorisk kurs i allemansrätten. Jag tycker inte att det i dagens läge är någon skillnad mellan gammal och ung. Alla beter sig på samma sätt.
Han tycker till exempel att man i skolan kunde ge klara spelregler hur man ska bete sig på annans mark.
– Det är i för sig bra att skolan ordnar orientering och barnen får röra på sig, men jag tycker att man kunde vara i kontakt med markägarna när kontrollerna sätts ut. I fjol fick en grönskadsodlare sitt persiljeland nersprunget av skolbarnen.
Fråga först
Benny är inte ute efter att skrota allemansrätten. Men det han vill se är en attitydförändring och en respekt för andra.
– Om man nu vill köra på annans mark, varför då inte fråga först.
En grupp som på ett bra sätt visar den hänsyn Benny efterlyser är snöskoterförarna.
– De kör längs uppgjorda rutter som baserar sig på markägarens lov.