Johan Pfeifer går i pension den 1 oktober. Foto: Evy Nickström

En god stadsplan håller historien levande

Ledstjärnan i Johan Pfeifers arbete har varit att beakta Borgås karaktär också i planeringen av nya områden.

Borgå
För Johan Pfeifer hade det varit otänkbart att som stadsplanerare skära av Borgås historiska band. Hans filosofi som arkitekt bygger på att historien är grunden som det nya utgår ifrån.
– Det roligaste under min tid i stadens tjänst var att det gamla fanns, men att det också har gått att planera nytt. Det var den bästa möjliga kombinationen.
Som en stadsdel där det nya på ett smidigt sätt står i samklang med det gamla är den moderna trästaden på västra åstranden. Johan Pfeifer är inte ensam om att anse att området är lyckat. Trästadsdelen har fått beröm på många håll.
Samma filosofi tillämpar han i arbetet med den moderna skärgårdsbyn. Om planerna, till exempel på Vessö, blir av ska det uppstå en by där det fina i skärgården ska få en fortsättning. Dragen av den gamla miljön ska finnas utan att vara en kopia av det gamla.
Gamla stan
Ord som lycklig och nöjd återkommer ofta när Johan Pfeifer talar om sin yrkeskarriär. Man märker att det har gett honom stor tillfredsställelse att få arbeta med det som är unikt för Borgå och att arbeta för att det unika ska få bestå.
– På sjuttiotalet gjordes det en stadsplan för att bevara Gamla stan. Jag kom till Borgå 1981. Arbetet att åstadkomma en ny bevarande stadsplan var krävande. Dessutom fanns Empirestan som höll på att försvinna i den dåtida stadsplanen, bara ett kvarter skulle bli kvar. Det har gett mig stor glädje att kunna skapa en stadsplan som bevarar det gamla.
Ett nytt område som han är nöjd med är Huktisområdet. Det blev ett område med låga hus, med parker och frihet. Ett mänskligt område, precis som han ville.
Hornhattula är ännu inte klart, men principerna är desamma.
– Jag tror att det blir ett bra område som följer Borgås karaktär. Som stadsplanerare kan man inte bestämma över människors liv, men man kan skapa en god omgivning för dem att leva i.
Skulptör
Den egentliga orsaken till att Johan Pfeifer går i pension är generna. Hans farfar var en känd tysk skulptör Felix Pfeifer (Auguste Rodins elev), hans morfar Wäinö Aaltonen var skulptör, hans mor Maija Aaltonen är bildkonstnär. Johan Pfeifer är både skulptör och bildkonstnär och det är framför allt skulpturerna han ska ägna sig mera åt som pensionär. Och förstås också fortsätta som arkitekt. Egentligen är det mycket litet som förändras, förutom att Johan Pfeifer inte längre är i stadens tjänst. Konditionen håller han även i framtiden på topp genom att åka slalom och segla.
– Jag ska bli kvar i Borgå. Jag tycker om staden och människorna. Jag har brukat fråga dem som flyttat in i ett nytt område hur de trivs. Jag har inte fått skäll utan bara positiva kommentarer.