Foto: Jore Puusa.

Rör i pant för miljonlån

BORGÅ. Borgå torde tvingas gå i borgen för andelslaget Borgå Skärgårds vattentjänstverks hela lånepott, tre miljoner euro. Annars blir det konkurs och både staden och Borgå vatten råkar illa ut.

Vattentjänstverkets styrelseordförande Harry Viiala säger att förhandlingar med tjänstemän och politiker redan inletts.
Staden har redan gått i borgen för ett lån på två miljoner euro.
– Men vi har ytterligare ett lån på cirka en miljon och på grund av nya EU-bestämmelser måste banken göra justeringar och vi behöver borgenär för hela potten.


Egendomen i pant?


Inom den närmaste framtiden kommer vattentjänstverket med ett förslag om att Borgå får andelslagets hela egendom som pant om staden går i borgen för de tre miljonerna.
Harry Viiala påpekar att detta är den absolut förmånligaste lösningen.
– Om det blir nej får andelslaget stänga dörrarna. Då bankar banken på stadens dörr och vill snabbt ha sina två miljoner tillbaka. Borgå vatten igen får reda upp resten eftersom folk måste få sitt vatten. Då måste alla rör och reningsverk köpas av vattentjänstverket och det kostar mycket pengar.
Vattentjänstverket förfogar över bland annat 215 kilometer rör och 13 pumpstationer.
Går knappast att välja
Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP) känner till saken och medger att styrelsen redan bekantat sig med ärendet.
– Nu väntar vi på andelslagets förslag och efter det får vi se hurdant beslutet blir.
Personligen anser han att Borgå inte har andra alternativ än att visa god vilja.
– Risken finns ju att det kan gå illa för vattentjänstverket och då är det bättre at vi åtminstone är ägare till alla anläggningar.
Nuutti konstaterar att läget är ganska oroväckande.


Ekonomin i balans


Det har ju blåst en hel del kring speciellt det aktuella vattenandelslaget men enligt Harry Viiala är ekonomin nu i balans.
– Vi har inga ekonomiska problem och också framtiden ser ljus ut eftersom allt fler enlig lag måste ansluta sig till vatten- och avloppssystemen. Vi kan till och med fördubbla vår verksamhet, säger Viiala.
Arrangemangen kring lånen är lite bekymmersamma just nu men han framhåller att det inte beror på att banken inte fått sina pengar.
– Vi har nog skött om återbetalningarna.
Konkurshot på många håll
Det finns cirka 1500 vattenandelslag i Finland. Sammanlagt svarar de för omkring 10 procent av hushållens vattenförsörjning. En del av dem är ändå konkursfärdiga, uppger Finlands Kommunförbund.
Små andelslag som skötts med frivilliga krafter lider ofta av brist på yrkeskunskap och ekonomiskt kunnande. Kommunförbundet spår att allt fler andelslag uppgår i kommunernas vattenförsörjning. värsta fall kan hushållen bli utan vatten.