Sjökullastiftelsen försatt i konkurs

LAPPTRÄSK. Lappträsk kommun, som för fyra år sedan gick i borgen för stiftelsens lån, tvingas betala över 200 000 euro. Kommundirektören tror det kan vara svårt att få tillbaka pengarna.

Sjökullastiftelsen försatt i konkurs

Östra Nylands tingsrätt har försatt Sjökullastiftelsen, som driver ett barnhem i Lappträsk, i konkurs. Stiftelsen har meddelat att den inte klarar av att betala sina skulder.
Lappträsk fullmäktige gick 2004 i borgen för ett lån på 430 000 euro. Pengarna användes till renovering av huset där barnen var inkvarterade. Av lånet är 158 849 euro obetalt och utöver det har stiftelsen övriga skulder på 51 000 euro till kommunen. Den sammanlagda summan som kommunen senast 30 september måste betala är nära   210 000 euro.

Kommundirektör Christian Sjöstrand tror det kan bli svårt för Lappträsk att få pengarna tillbaka.
– Det finns också andra som har krav på konkursboet, fastän Lappträsk kommun troligen har de största fordringarna. Men då stiftelsen inte har några tillgångar är det nog svårt att få pengar tillbaka.
Invånarna i Lappträsk borde ändå inte direkt drabbas av att kommunen tvingas betala stiftelsens skulder. Men ändringar i budgeten för årets resterande månader måste förstås göras.
Sjöstrand säger att kommunen får ihop summan genom att ta av sådana medel som finns budgeterade men som ännu inte använts.
Han tror inte att ärendet kommer att väcka någon större diskussion på kommunstyrelsens möte på måndag. Konkursen kom inte som en blixt från en klar himmel, en del förtroendevalda hade förvarnats om saken.


Med facit i hand säger Sjöstrand att det beslut som fattades 2004, det vill säga att kommunen gick i borgen för lånet, var galet. Kommunen hade nästan ingen insyn i stiftelsens verksamhet. Nu kan den inte göra annat än betala och godkänna att summan förmodligen blir ett minus i bokslutet. Sjöstrand hoppas också att alla lär sig något av det här fallet.
Hur många barn som finns i hemmet just nu och hur det går med verksamheten i framtiden vet Sjöstrand inte. Konkursboet förvaltas av advokat Mika Liukkonen från Kouvola.

Nyligen lades förundersökningen mot Borgåpolitikern Jaakko Jalonen (SDP) ned. Han hade misstänkts ha missbrukat sin roll som ombudsman vid stiftelsen.