Mystisk dam fastnade på bilden

BORGÅ. Inte en själ syntes i Gamla stan. Men på fotografiet står ändå en genomskinlig kvinna.

– Vi ville ta fina bilder av Borgå, berättar musikern och hobbyfotografen Niclas "Niuke" Hänninen som efternatten den 31 juli 2012 gick runt på stan med kameran och kompisen Alexander Nordström.

Han riggade upp kameran på stativ väster om Gamla bron för att få en nattlig vy av Gamla stan. Slutartiden ställde han till femton sekunder och avtryckaren fick en två sekunders fördröjning för att bilden säkert skulle bli skarp och skakfri.

Han tog en bild, men det som dök upp på kamerans lilla display stämde inte överens med vad han och kompisen sett.

– Jag såg genast att där var något på bilden. Men vi hade inte sett något på andra sidan bron då bilden togs, inte heller före eller efter. Vi stod ensamma där. Det var obehagligt så vi stack genast, säger Hänninen.

"Vi såg inte någon där"

En närmare titt på bilden hemma vid datorn visade att någon, uppenbarligen en kvinna, stått och tittat rakt mot dem och kameran. Skepnaden är genomskinlig.

Lång slutartid och otydlig skepnad tyder på att kvinnan av och an skulle ha dykt upp på platsen under de femton sekunder kameran registrerade omgivningen.

– Jag ville själv tänka mig att någon kanske hoppat ut från buskarna, men det har jag svårt att tro. Vi såg inte någon där. Och man ser ingen rörelse på bilden, säger Hänninen.

Obehandlad bild

Han satte i somras ut bilden på Facebook och har då som väntat också tagit del av misstankar om bildmanipulation.

– Den som inte var där säger att den såklart är fejkad. Men jag har inte gjort något åt bilden, jag har den råa bildfilen kvar.

Bilden blev ännu ruggigare då han förstorade skepnaden. Det ser ut som om kvinnan skulle ha ett ansikte med öppen mun på sin kropp. Men här spelar lövverket och stenmuren i huset bakom tittaren ett spratt.

På nytt ett år senare

Såpass mycket har Niuke Hänninen funderat på den mystiska damen att han denna sommar, exakt ett år senare, gick med Alexander Nordström för att samma tid ta nya bilder på samma plats. Bilderna blev många, även tagna från olika håll, men nu syntes ingen dam. Situationen kändes ändå olustig.

– Det gick kalla kårar, och jag fick en känsla av att inte få vara där. Och det kände kaverin också.

Det är inte omöjligt att obehaget var en kvarbliven reaktion på den överraskning de fick under fotoseansen ett år tidigare.

Har där hänt något?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka om saken. Det är lite svårt att förklara, men jag tror nog att det finns något slags övernaturliga saker i världen. Själv tror jag att det är något slags spöke, så länge som jag inte har någon förklaring för bilden.

Kanske det finns en naturlig förklaring. Kanske det är något annat. Niuke Hänninen har i alla fall blivit nyfiken på om det någon gång hänt något tråkigt vid bron. En kväll i baren berättade nämligen en bekant att en äldre släkting fått rysningar av bilden och direkt kopplat den till en kvinna som dött där.

Så den som vet eller hört något om händelser vid Gamla bron, som kunde kopplas till ett möjligt spöke, kan skriva till adressen redaktion@bbl.fi.