Seniorhus i Gamla stan fick bygglov

BORGÅ. Nu är det fritt fram att börja bygga seniorhuset vid Kyrkogatan 1, det vill säga på den så kallade Frysartomten. Enligt planerna inleds projektet våren 2014 och huset står färdigt ett år senare.

Konsve har köpt fastigheten av Harry Gustafssons dödsbo. Verkställande direktör Mikko Broberg har tytt sig till arkitekten Lauri Rissanen för att utarbeta en fungerande helhet som passar in i den unika miljön. Nu är bygglovet alltså ett faktum. Det beviljades av byggnads- och miljönämnden i tisdags.
Huoneistokeskus står för marknadsföringen av bostäderna.
Seniorhuset ska bestå av 8 bostäder och är sammanlagt på närmare 1000 kvadratmeter. Till planerna hör också en ekonomibyggnad (120 kvadratmeter) men Broberg säger att det är möjligt att den inte byggs.
Av de 26 bilplatserna finns 16 i källaren.
Seniorhuset har två våningar och alla bostäder har planerats med tanke på tillgänglighet.
Innan Lauri Rissanen började jobba med själva projektet bekantade han sig med alla bygghistoriska dokument. Också marken har undersökts.
När seniorhuset byggs ska de gamla gårdsbyggnaderna bort, medan den fina huvudbyggnaden givetvis lämnas kvar. Den är skyddad. Husets äldsta del byggdes 1749 och de övriga delarna i början av 1800-talet.
Nybygget placeras i andra ändan av tomten på den plats där det nu står ett rött trähus och ett litet stenhus.