Henrik Forsblom. Foto:Lauri Asanti

Bussturer kan kanske justeras

BORGÅ. Skolorna, bildningstjänstemän och bussbolagen samlades på tisdagen för att diskutera skolbussturerna och Lyceiparkens skolas nya lektionstider.

 – Vi försöker hitta en lösning, men det blir inte lätt, säger Henrik Forsblom vid Kaj Forsblom Ab.
Vid ett gemensamt möte i går konstaterade alla att det var illa att det har gått som det gick, det vill säga att ingen hade kommit ihåg att meddela bussbolagen att alla Lypa-elever från i höst har helt nya lektionstider.
Under terminens första veckor har det visat sig att de nya lektionstiderna passar mycket dåligt ihop med busstidtabellerna och att en del elever får långa väntetider, i en del fall närmare tre timmar.
– Som vi förstod från början är det mycket komplicerat att börja rucka på tiderna, säger Forsblom.
– Vi kan redan nu säga att det knappast går att göra något åt förmiddagstrafiken. Om vi gör det finns det alltför många elever vid andra skolor som inte hinner fram i tid till sin första lektion.
Jobbar för fullt
Ett alternativ är att Lypa skulle tidigarelägga eller senarelägga skolstarten, men det stupar på att de svenska högstadierna och Borgå Gymnasium samarbetar och måste ha samma lektionstider.
Eftermiddagsturerna ska ännu specialgranskas.
– Det kan hända att det går att justera en del eftermiddagsturer, säger Forsblom. Vi väntar ännu på en del uppgifter från vissa skolor.
– Både vi och Borgå trafik jobbar för fullt med att försöka hitta nya utvägar om så bara för tillfälliga lösningar. Vi vill inte bara följa lagens bokstav utan också erbjuda trafik som så många som möjligt kan vara nöjda med.
Åker på annat sätt
Överlånga väntetider leder ofta till att ungdomar försöker hitta nya transporter, säger Forsblom. Man försöker få lift med äldre syskon, mor- och farföräldrar och andra som har samma väg.
– Men ännu kan vi inte med säkerhet säga hur mycket vårt passagerarantal har sjunkit på grund av problemet med Lypas lektionstider. Många cyklar eller åker moped till skolan medan det ännu är fint väder och räknar med att åka buss när det blir mörkt och kallt.
Ett nytt möte om busstrafiken hålls nästa vecka. Om det blir ändringar i turerna kommer man att informera så fort som möjligt.