Allt i sin ordning. Thorbjörn Sirén kontrollerar Sergei Rinas och Igor Timofeevs fiskekort.

Fiskeövervakningen skärptes i skärgården

Övervakningen i skärgården blev mer omfattande då fiskelagstiftningen förnyades. Fiskeövervakaren Thorbjörn Sirén ser till att fisket i Sibbo och Borgå går rätt till.

SIBBO/BORGÅ. Fritidsfiskare tar över skärgården under sommaren i jakt på att fånga sin egen mat för dagen. Fiske är en populär semestersysselsättning, speciellt bland de som vistas kring havet om somrarna. Men på vattnet råder ingen öppen allemansrätt för den som bara känner för att ge sig ut på en liten fisketur. Innan man sätter sig i båten och tar i sitt kastspö ska man se till att alla tillstånd är på sin plats, annars har man fiskeövervakarna efter sig.
En vindstilla augustimorgon dyker fiskeövervakaren Thorbjörn Sirén upp bakom horisonten och stannar vid Svartbäcksbryggan. Han är redo för dagens rundtur kring Borgå och Sibbo skärgård för att övervaka att fisket på området går lagenligt till. Det är troligen inte så många ute och fiskar just nu, misstänker Sirén och planerar dagens rutt på sjökortet.
– Vattnet är varmt så fiskarna simmar djupt. Dessutom börjar semestrarna vara över, säger han.
Vädret är klart och vindstilla den här morgonen så det är lätt för ett vant öga att upptäcka nätens flöten på vattenytan. Under färden tar Sirén med jämna mellanrum upp sin lilla kikare och ser ut över vattnet på jakt efter fiskare och nät. Det första fisknätet som Sirén lägger märke till brukar ofta vara placerat just på samma ställe. Han känner till nätägaren och gör en snabbanalys och konstaterar att allt är som det ska innan färden fortsätter.


Går inte att undgå
Fiskeövervakningen sker slumpmässigt, det vill säga det finns ingen bestämd tidpunkt för när övervakningen ska ske, så den går inte att förutse. Dessutom har Sirén flera olika båtar i användning så få känner igen honom när han kör omkring. Men han måste dock ha vissa kännetecken för att visa att han hör till en myndighet då han gör sina rundor på vattnet. Både hans skärmössa och väst är prydd med texten "Fiskeövervakare".
Sirén har fungerat som fiskeövervakare i snart tio år. Han säger att det krävs en viss personlighet och framför allt eget intresse för att hålla på med det här.
– Det här är inget man blir rik på. Jag tycker om att vistas i naturen och se den förändras. Jag njuter även av att få åka så mycket båt, säger Sirén.
Dessutom har Sirén ett stort fågelintresse och lägger snabbt märkte till en plats där ett nät troligen just blivit vittjat eftersom måsarna fortfarande sitter samlade på platsen i väntan på fiskrens. En observation som ett ovant öga inte hade lagt märkt till.


Nya regler
År 2012 förnyades fiskelagstiftningen och alla fiskeövervakare var tvungna att förnya sin examen. Reglerna har skärpts och blivit allt mer detaljerade. Alla 18–65-åringar måste ha tillstånd för att få fiska, också på eget vatten. Man får endast meta och pilka utan fisketillstånd. För att få hålla på med spinnfiske krävs det att man både betalar fiskevårdsavgiften som gäller i hela landet samt en spinnfiskeavgift för varje län.
Fiske med nät, långrev eller ryssja kräver att man förutom fiskevårdsavgiften även har vattenägarens tillstånd. Det finns också mycket klara direktiv för hur ett rättmärkt fiskenät bör se ut. Glöm alla gamla saftdunkar som många fortfarande envisas med att använda. De är förbjudna. I dagens läge skall nätet vara märkt med två flaggor i vardera änden av nätet. Dessutom ska nätet förses med såväl namn som kontaktuppgifter till nätets ägare. Ifall allt detta saknas klassas det som tjuvfiske och innebär att fiskeövervakaren har rätt att beslagta nätet.
– Jag tar upp alla omärkta nät ur vattnet. Tjuvfiskarna brukar använda mörka flöten för att vara så osynliga som möjligt och inte bli upptäckta, säger Sirén.
Ifall nätet endast har något enstaka fel fäster övervakaren en orange lapp på nätet. Däremot har övervakaren rätt att ta upp nätet ifall ägaren brutit mot många regler. Då lämnas bara flötet kvar i vattnet märkt med en röd lapp.
– Min favoritlapp är givetvis den gröna. Den berättar att allt står rätt till med nätet, säger Sirén.
Enligt Sirén är fiskeövervakningen mycket viktig. Syftet med fiskeövervakning är att trygga fiskstammen samt värna om vattenägarens ställning.
– Det skulle vara rena rama vilda västern utan övervakning.


Två spinnfiskare
Halvvägs på färden ser Sirén två män som fiskar i varsin gummibåt. Han kör närmare med båten och höjer en stoppskylt i luften. Han hälsar vänligt på männen och ber dem visa sina fiskekort. De två ryska männen har lämnat sina fiskekort på land så den ena av dem åker i väg för att söka dem. Under tiden småpratar Sirén med den muntra fiskaren Sergei Rinas från S:t Petersburg. Han visar stolt upp sin fångst.
– Se vilken fin abborre, säger Rinas och håller upp den ståtliga fisken.
Den andra mannen, Igor Timofeev återvänder till platsen med giltiga fiskekort och allt är i sin plats. Sirén påminner männen om att de alltid ska ha med sig sina fiskekort när de är ute och fiskar och önskar sedan trevlig fortsättning på dagen.
– Det här är det bästa med jobbet. När människor är på gott humör, säger han.
Han säger att fritidsfiskarna oftast är mycket trevliga människor som bemöter övervakaren väldigt artigt i de flesta fallen.
– Även om fiskarna gjort något fel kan de komma undan med en varning ifall de är samarbetsvilliga. En av mina viktigaste uppgifter är ju också att upplysa och informera människor om fiske.
Övervakningen är slut för dagen och en nöjd Thorbjörn Sirén förtöjer sin båt vid bryggan.