Foto: Jore Puusa

Hyfsad skörd att vänta

SIBBO. Regnet har fallit mycket nyckfullt i sommar. Stora lokala skillnader i nederbörd betyder också stora skillnader i skörderesultaten.


Det regnar när vi kör ut från Borgå på onsdagsförmiddagen. Två timmar senare ser man att åtminstone centrum har fått en rejäl skur.
I Borgby i Sibbo, där Magnus Lindberg har sitt hemställe, faller det inte en droppe under den tiden.
– Jag har mina åkrar inom en radie på 15 kilometer i Sibbo och på vissa åkrar har en åskskur gett 15 millimeter regn samtidigt som en annan åker har förblivit kruttorr. 
– Det här kommer naturligtvis att återspela sig på skörden också och inte bara när det gäller mina ägor, säger Lindberg.
Han har hört om odlare i de östligaste delarna av Östnyland som var tvungna att göra om sådden eftersom den första spolades bort av ett intensivt åskregn på våren. I Västnyland har torkan slagit till ännu mycket hårdare än hos oss.
Mångsidigt
Ändå tror Lindberg på en hyfsad skörd i år för egen del.
– Men först när man har tröskat de första skiftena kan man riktigt säkert säga hur det blir.
– Speciellt oljeväxter är svåra att uppskatta.
Lindberg odlar raps, höst- och vårvete och havre. Som specialgröda odlar han solrosor, som snittblommor.
– Det är viktigt att odlingarna inte blir för ensidiga. Motståndskraften mot sjukdomar minskar snabbt om man odlar bara en eller två olika grödor.
Att jämföra årets skördeutsikter med normala förhållandena är svårt. De fem senaste åren har inte varit normala. Svår torka har växlat med allt för mycket regn. I fjol skördade man ännu in i november på grund av den regniga sommaren.
Börjar tidigt
– I år kan vi få tröska tidigt och det är mycket positivt, säger Lindberg. Det är länge ljust på både kvällar och morgnar och nattfukten är inte lika riklig som senare på hösten, dessutom torkar den upp mycket snabbare.
En tidig skörd sparar också på torkningskostnaderna som i fjol blev oproportionerligt höga.
Redan nästa vecka hoppas Lindberg på att kunna börja skörda höstvetet.
– Vårvetet och havren tror jag blir mogna andra eller tredje veckan i augusti och rapsen i september.

 

Läs mer i fredagens Bbl