Byggandet av rampen började på tisdagen och på onsdagen var den nästan klar. Den behöver ännu få någon sorts yta på sig, berättar kommittémedlemmarna. Foto: Kristoffer Åberg.

Efterlängtad båtramp byggs i Sibbostrand

Då byggandet i Sibbostrand började försvann rampen för sjösättning av båtar som tidigare funnits vid bryggan på Storören.

Verksamheten försvårades för de lokala företagarna inom båtbranschen och andra båtfarare som använt rampen fick också se sig om efter ett annat sjösättningsställe.
Nu har en ny ramp nästan byggts klar.
– Den ser mycket bra ut men rampen skulle ännu behöva få ett lager betong eller liknande, säger Gustav Söderling som är med i den inofficiella kommittén för samarbete mellan kommunen och traktens båtföretagare.

Söderlings företag ordnar vinterförvaring av båtar. Kommittémedlemmarna Björn Lehtinen som hyr ut kanoter, Rauno Tiainen som är näringschef på Sibbo kommun och Patrick Lindén som hyr ut sommarstugor samt ordnar kryssningar med M/S Seasong är på plats i Sibbostrand för att titta på rampen. Kommittén har träffats sporadiskt för att komma fram till vad som borde göras för att problemet med avsaknaden av båtramp kunde redas ut till allas fördel.

Tiainen berättar att kommittén hade ett möte på försommaren då någon föreslog att man borde kontakta Skanska för att fråga om de har möjlighet att bygga en ramp. Han säger att allt hände ganska fort efter att Skanska gått med på förslaget. Skanska äger 40 procent av aktierna i bostadsområdet Sibbostrand.

Byggandet av rampen började på tisdagen och på onsdagen var den nästan klar. Den behöver ännu få någon sorts yta på sig, berättar kommittémedlemmarna.

– Från kommunens sida är vi nöjda, det är fint att vi fått en ramp, säger Tiainen som liksom företagarna tycker rampen var en fin gest från Sibbostrands sida.

Företagarna önskar att området kommer att användas rätt, att folk till exempel parkerar sina bilar på parkeringsplatsen invid och inte bara lämnar dem vid rampen i flera dagar medan de själva är ute på sjön.

Kommittémedlemmarna tycker att yrkesutövarna tillsammans med kommunen kunde finansiera beläggningen på rampen. Patrick Lindén är medlem i Guarana motorsällskap.
– Som aktiv båtförening är vi också gärna med och deltar i kostnaderna för beläggningen, säger han.

Tidigare har företagarna och Tiainen föreslagit att man kunde bygga en ramp som fick användas bara av dem som jobbar inom båtbranschen, det här för att ägarna av bostadsområdet Sibbostrand varit avogt inställda mot trafiken till och från hamnområdet. Harkimo säger att rampen får användas av alla och att den kommer att vara kvar i ungefär två år. Då börjar Skanska bygga fler hus på området och marken där rampen finns måste höjas med en och en halv meter. Efter det byggs en permanent ramp.

– En septitank kommer också och platsen ska bli en gästhamn, säger hon.
Harkimo säger att bilar med lyftkran ofta sjösatt stora båtar i Sibbostrand men snart kan man alltså sjösätta också små båtar här.

foto Kristoffer Åberg