För arkeolog Vesa Laulumaa inföll en av karriärens höjdpunkter i måndags. FOTO: Kristoffer Åberg

3 000 år gammal grav hittades på Kalvön

Alla på Kalvön kände till den, men officiellt finns den inte noterad i några som helst dokument, bronsåldersgraven som öborna trodde härstammade från vikingatiden.

– Den är mycket äldre än så, från någon gång på bronsåldern som varade från 1500 till 500 år före vår tideräknings början, säger arkeolog Vesa Laulumaa vid Museiverket. Stenrösen från bronsåldern finns på många håll i Borgå och Sibbo men det här är den första kistgraven.
Det är mycket sällsynt att hitta så här ”nya” fynd.

– När jag steg i land här på måndagen fick jag höra om öns vikingagrav. Förväntningarna var ändå inte höga när jag närmade mig platsen. Ofta får vi uppgifter om oförklarliga stenhögar som visar sig vara just det, högar av sten. Och så står jag framför en tidigare helt oupptäckt kistgrav från bronsåldern. Det här fyndet tog helt andan ur mig. Det är mycket sällsynt att i dag hitta helt nya fynd. De flesta har upptäckts och registrerats redan för hundra år sedan.

Han gör den här veckan en arkeologisk inventering av Onas skärgård. Det är Borgå stad som har beställt inventeringen med tanke på delgeneralplanen för Onas skärgård. Under inventeringen första dag blev han lotsad till bronsåldersgraven.

– Det blev en riktig jackpot, konstaterar en mycket nöjd forskare.

Läs mer i onsdagens nummer av Borgåbladet.