I Illby finns ett helt fält med fiberhampa.

Illbyhampa ska bli labyrint

BORGÅ. Hampa är en omstridd växt som kan användas till droger. I Illby växer en hel åkerplätt med frodiga, gröna plantor.

Förbipasserande har reagerat på ett grönt fält i Illby som ser ut att vara odlat med hampa. En närmare besiktning av odlingen bekräftar misstanken, det handlar om 1,5 hektar hampa.

Däremot har plantorna ingenting att göra med droger, det handlar om en annan sort som visserligen ser ut som den som innehåller stor koncentration av tetrahydrocannabinol (THB) och används i drogsyfte. Hampan i Illby är fiberhampa och värdelös som drog men som kan användas till mycket annat.

Bättre än majs

Roger Hommas som äger åkern har planer för den.

– Jag har flera projekt på gång. Ett med Turun ammattikorkeakoulu som går ut på att hampan slås, balas och görs till pellets som används som strö till boskapen och ett annat att klippa upp en labyrint med gräsklipparen, säger Hommas.

Labyrintprojektet är det mer aktuella just nu och så fort Hommas får däcket på gräsklipparen reparerat ska han skapa en labyrint som allmänheten sedan får besöka. Idén har han tagit från majslabyrinterna som finns på andra håll i världen men som inte kan göras till en semesterattraktion i Finland eftersom majsen inte når tillräcklig höjd tillräckligt fort.

Hampan växer betydligt snabbare och Hommas hoppas ha labyrinten i bruk inom några veckor.

Kul grej

Att hampan väcker reaktioner är ingenting som överraskar Hommas och inte heller något som han tar personligt.

– Man ska vara något av en byfåne för att syssla med det här.

Däremot har han märkt att yngre personer är mer fundersamma och fördomsfulla än äldre som mest tycker att hans odlingsprojekt är en kul grej. Förr var det nämligen ingenting konstigt i hampodling eftersom den snabbtväxande grödan kunde användas till rep, kläder och som foder.

– Jag har ju min djurpark och har försökt mata den till mina lamor och hästar men de har inte riktigt tyckt om det, säger Hommas som driver plantskola och en liten djurpark i Liljendal.