Bastu i fin miljö. Stina Helenius står framför den ganska nya jordbastun. Hon vill satsa mer på bastukvällar nu då en ny byggnad man kan sitta i efter bastubadandet blivit färdig.

Bastubad och övernattning i jurta

SIBBO. Snart 25-åriga familjeföretaget Juhlamenot har en liten stugby i Västerskog. Jordbastu, mongolisk jurta och pastellfärgade stugor i lugn miljö drar till sig gäster.

Fem stugor och ett hus med fem lägenheter erbjuder sovplatser åt 40 gäster.

Åtminstone stuga nummer 12, Gula stugan, är luftig och inredd lite i österländsk stil. På nedre våningen ligger köket och på övervåningen finns sex sängar täckta med indiskinspirerade gula sängöverkast. På en vägg hänger en liten indisk väggbonad som Stina Helenius, företagets grundare, hämtat från en av sina resor.

Helenius berättar att företaget också erbjuder catering-service, oftast ändå så att kunderna kommer till stugbyn. Där finns fina utrymmen att fira i. Förra sommaren byggdes en jordbastu och bredvid den finns en balja där man kan svalka sig.

Martina Majander, Helenius dotter, berättar att jordbastun ger mjukare bad än träbastur. Bastun som kallas Tellus har röda dörrar med mongoliskt mönster, liksom den nya byggnaden intill också kommer att få. Muttern och skruven, som byggnaden kallas, består av två runda rum med en kort farstu emellan sig. Egentligen är rummen inte helt runda utan kantiga som en mutter, därav namnet. Det ena rummet fungerar som kök och i det andra kan man hålla möten eller sitta efter bastun. Om några veckor firas invigningen men ännu fattas gardiner och bardisken.

Sov i jurta

Nära bastun finns en mongolisk jurta. Jurtan har förstås röda, mönstrade dörrar. Inuti lyses den upp av ljusslingor som hänger från taket som små stjärnor. Här finns två bäddar samt bord och stolar.

– Till filten i väggarna har det använts ull från 100 får. Golvvärmen gör att det går bra att övernatta i tältet, berättar Helenius.

På tisdagskvällen övernattar en grupp med 22 personer i stugbyn. De kommer att bjudas på rikligt med mat, både lax, kyckling och kantarellsås. De flesta av dem som övernattar hos Juhlamenot lagar själva mat men på beställning kan man få måltider enligt önskemål. Stina Helenius, Martina Majander och sommarhjälpen Lucy Longhurst har haft mycket att göra för att få allt i ordning inför kvällens gäster. De började värma bastun klockan tre och har förberett en del av maten. Dessutom ska stugorna städas och sovplatserna göras i ordning, säger Majander.

Företagskunder

De flesta av företagets kunder är arbetstagare som jobbar i Helsingforsregionen.

– De bor här på veckorna, jobbar om dagarna och åker hem till veckoslutet, säger Helenius.

En del kunder är förstås semesterfirare. Juhlamenot säljer också olika utflykter, man kan till exempel gå på naturstig eller åka på båtutfärd.

– Vi har bra kontakter, säger Helenius.

Nästa år firar familjeföretaget 25-års jubileum.

– 25 år har gått snabbt! Men inte har det bara varit en dans på rosor, berättar Helenius.

Hon berättar att hon startade med festservice år 1989. År 1997 byggdes de första stugorna men före det hade Helenius redan börjat med Bed & Breakfast-service i sitt hem. I dag ägs företaget i lika delar av Helenius och hennes barn, dottern Martina Majander och sönerna Kari och Tommi Helenius.