Våghalsig klättrare på nattligt äventyr

BORGÅ. Under veckoslutet dök det upp en video på Facebook som avslöjar det farliga beteendet på gångbron över Borgå å. På filmen klättrar en ung man upp längs med vajrarna vid gångbron för att sedan göra akrobatikkonster högt upp i luften innan han återvänder tillbaka på fast mark. För tillfället har videon delats närmare 40 gånger på Facebook, vilket betyder att den haft väldigt mycket tittare.

Jori Nyrhivaara, som både filmat och lagt upp videon på nätet, säger att det är frågan om en extrem version av Parkour som hans våghalsiga kompis håller på med. Den stora uppmärksamheten kring videon överraskar honom.
– Han brukar göra liknande trick på andra håll i Borgå som jag brukar filma, säger Jori och berättar att hans kompis tidigare hoppat bakåtvolt ner från bron.
Stadsingenjör Risto Lindblad, som inte ännu sett videon, kommenterar händelsen som mycket vårdslöst beteende.
– Det är absolut förbjudet att klättra upp längs med vajrarna vid bron, säger Lindblad.
Han vill uppmana människor att inte ta modell av mannen på videon utan använda sitt förnuft. Men han säger även att staden inte kan vakta människor ifall de hittar på dylika fasoner.
– Staden kan inte hindra människor från att klättra på bron, men det är bra att komma ihåg att man då gör det på eget ansvar. Ifall någonting händer ansvarar man själv för det. Vi kan inte börja bygga något skyddsnät kring bron.
Han har inte förut hört om någonting liknande och menar att det är frågan om en ny företeelse.
Nyrhivaara säger att både han och kompisen var medvetna om att det är förbjudet att klättra längs vajrarna och kommenterar så här i efterhand att det inte var en så lyckad idé.