Mikael Lindfors säger att reduceringsfisket är osäkert. Foto: Lauri Asanti

Reduceringsfisket upphör om stödet tar slut

Tanken med reduceringsfisket var god, men utan stöd kan fiskaren inte fortsätta.

Borgå
Yrkesfiskaren Mikael Lindfors på Emsalö säger sig vara rätt övertygad om att reduceringsfisket försvinner om rätten att betala ut stödet tar slut i juni 2014. Priset på den underutnyttjade fisken är så lågt att stödet har varit a och o för att den ska fångas.
Han säger att han själv sysslat med reduceringsfiske endast i liten skala. Osäkerhetsfaktorerna har varit för många.
– Till exempel med uppköparna. Skräpfisken säljs över gränsen: österut och söderut. Jag har hört om fiskare som fått vänta på betalning i tre-fem månader. Vem vill vänta på sin lön i nästan ett halvår? Jag föredrar att handla med finska företag.
Osäkerheten har också gjort fiskarna tveksamma om det över huvud lönar sig att satsa till exempel på nya ryssjor om stödet endast är tillfälligt.
– Dessutom är reduceringsfisket handarbete. Vi yrkesfiskare blir inte yngre och det kan bli tungt att på kvällen utöver allt annat ta hand om några ton braxen. Helst jobbar med jag fiskarter som jag vet att jag får betalt för.
Grön gärning
Han säger att i och för sig är det inget fel på idén om reduceringsfisket. Syftet är att på ett hållbart sätt fiska underutnyttjad fisk och med den ta bort näringsämnen, fosfor och kväve, från eutrofierade vattenområden och dessutom kunna ekonomiskt utnyttja fångsten. Med underutnyttjad fisk avser man mörtfisk som braxen, mört och sutare.
– Det är en grön gärning. Ingen av Östersjöländerna har nått upp till sina mål i att förbättra vattnets kvalitet.  Reduceringsfisket är en av de metoder som Finland gått in för.
Riksdagsledamot Christina Gestrin (SFP) är ordförande för Nylands fiskarförbund. Hon säger att stödet som betalas ut är ett nationellt stöd som EU-kommissionen har gett Finland rätt att betala ut. SFP fick in stödet när regeringsprogrammet skrevs.
– Läget nu är det att vi jobbar på att få tillstånd av kommissionen att förlänga stödet. Vi arbetar också på att få med reduceringsfisket i EU:s fiskeprogram. Vi skulle då kunna räkna med att också få finansiering från EU för stödet. Fiskeprogrammet väntas bli godkänt i höst eller vinter.
Hon säger att reduceringsfisket är mycket kostnadseffektiv miljöförbättrande åtgärd.