Mera färg ger en renare stad

BORGÅ. Hur skapar man en levande stad, håller transformatorstationerna rena och ordnar sommarjobb åt unga? Ett samarbete mellan Borgå Konstskola och Borgå Energi slår tre flugor i en smäll.

I korsningen av Krutkällaregatan och Andersbergsgatan målar två flickor en transformatorstation i tyngande sommarhetta. Men det är inte frågan om vandalism, snarare tvärtom. 

Samarbetet mellan Borgå Konstskola och Borgå Energi började för fem år sedan då elever från konstskolan dekorerade elskåp i Gamla stan. Nu har samarbetet tagits ett steg längre och blivit ett sommarjobb för Norma Lauritsalo, 17 och Siri Haapanen, 15. Båda studerar formgivning vid Borgå Konstskola.

– Vi har djurtema på alla skåpen, det här föreställer en fågelbur, säger Haapanen.

Mot en mintgrön bakgrund tar fåglar i alla regnbågens färger form.

Fågelburen är det fjärde den fjärde kuben som Haapanen och Lauritsalo tar sig an. Under tre veckors tid har flickorna hunnit med ett akvarium, en skog och en nattlig stad. Ännu en av de flera meter höga och breda stationerna ska dekoreras.

– Det är vår egen design från början till slut, säger Lauritsalo och höjer penseln för att trolla fram en grå dörr i fågelburen.

Flickornas jobb gynnar inte bara dem själva, utan hela staden. Åtminstone på färggrannhets– och livlighetsskala.

– Det kunde finnas mer konst på gatorna i Borgå, säger Haapanen.

En sorts samtidskonst

Leena Stolzmann som är föreståndare för Borgå Konstskola är inne på samma linje.

– Små överraskningar i närmiljön är alltid välkomna. Människor värdesätter sådant, säger Stolzmann.

Projektet tycks gynna alla inblandade. Konstskolan får positiv publicitet, säger Stolzmann, många är nyfikna och tackar för ett värdefullt komplement till stadsbilden. Det är bra för konstskolans image.

– De målade transformatorstationerna är en sorts samtidskonst, de finns där människorna är, säger Stolzmann.

Gatukonst är ett omdebatterat ämne, och ibland är det enbart lagen som drar skiljelinjen mellan konst och klotter. Därför är samarbetet med Borgå Energi unikt – ett helt lagligt sätt att sätta sprätt på färgskalan i stadsbilden.

– Det här känns rätt och bra, säger Stolzmann.

Vill stödja unga

Idén om att låta de unga konstnärerna dekorera transformatorstationerna mynnade ur ett problem – klotter.

– Det klottras så mycket, vi ville hitta en lösning på problemet, säger Magnus Nylander som är verkställande direktör på Borgå Elnät Ab som är dotterbolag till Borgå Energi.

Och den kreativa idén har fungerat bra. Elskåpen, som tidigare målats, klottras inte ned på samma sätt som förr. När stationerna målats om i sin ursprungliga färg har de varit täckta av graffiti och taggar redan efter några veckor.

– På konstverk har man inte mage att klottra, säger Nylander.

Att unga, i synnerhet minderåriga, kan ha svårigheter att få sommarjobb är ingen nyhet.

– Vi vill stödja unga.  De får erfarenhet av arbetslivet och tjänar dessutom en slant, säger Nylander.

Nylander berömmer Haapanen och Lauritsalo för det kreativa jobbet som de klarat med glans.

Nästan klart

Tillbaka på Andersbergsgatan är den fantastiska fågelburen näst intill färdig. Siri Haapanen går till andra sidan av det kubformade konstverket för att blanda en skvätt färg, medan Norma Lauritsalo drar de sista penseldragen på fågelburens dörr.

Snart är arbetsdagen slut, men i morgon bär det av mot nya stationer tidigt på morgonen. Redan klockan åtta ska målarfärger vara kånkade från skolan med cykel, och nästa konstverk kan börja ta form. Trots långa dagar tycks det kreativa jobbet bidra till att hålla energin på topp.

– Det här är ett trevligt sommarjobb, säger Lauritsalo.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på Östnyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Östnylands redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Östnyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Östnylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Östnyland.fi är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Östnyland.fi, i tidningen Östnyland eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Östnyland.fi kan sändas till red@ostnyland.fi. Modereringen på Östnyland.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med red@ostnyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min förinställda signatur: På Östnyland.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Redigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.