Seasong travels vill växa på Norrkulla

SIBBO. Seasong travels växer på Norrkullalandet. Nyligen köpte företaget drygt 60 hektar mark på ön och till juli öppnar man kiosk på stranden och ökar antalet båtturer till ön.

– Vi har ju tillgång till de kanske finaste sandstränderna i Sibbo skärgård, och med de nya båtturerna till ön så får folk också en större chans att utnyttja området, säger Patrick Lindén från företaget.

Det hela startade år 2006 då Patrick och hans kompanjoner Robin Holmberg och Matias och Staffan Sundman köpte kryssningsbåten Seasong. Därefter arrenderade företaget det planerade stugområdet på Sibbo kommuns rekreationsområde vid sandstranden på Norrkullalandet. Till sommaren 2008 byggde man tre stugor och en bastubyggnad, och sommaren 2011 kompletterade man det med Villa Seasong där man kan erbjuda plats för ett femtiotal gäster. Huset är fullt utrustat för konferenser och privata fester och matserveringen ordnas med hjälp av lokala cateringföretag. Nyligen skrev man under ett köpavtal som gör att Seasong travel nu äger omkring 60 hektar mark på ön och omkring hundra hektar fiskevatten därtill.

Mörten är en god fisk

– Vi satsar helt på närmat, säger Patrick. Fisken har fångats lokalt och grönsakerna odlas i Sibbo. Vi bjuder hellre på strömminsinläggningar än på sill. Ingen norsk lax kan simma i land på Norrkulla. Laxsoppa kan man få var som helst, men en fisksoppa på abborre, mört och gädda, det får man inte på alla ställen.

Men matserveringen gäller inte alla som kommer på besök till ön. Den är förbehållen grupper som på förhand tar kontakt och beställer sin mat.

Utsikstorn på Svedjeberget

Högst uppe på Svedjeberget reser sig nu ett utsiktstorn som blev färdigt till midsommar. Smedjeberget är 26 meter högt, och från tornet som är åtta meter högt har man en underbar utsikt över skärgården. Man ser ut mot Onas port och bort mot Fagerö och vid horisonten reser sig Söderskärs fyr.

– Vid normalvattenstånd har du ögonen nästan 36 meter över havet, säger Patrick Lindén och skrattar där han står högst uppe i tornet.

En kiosk har flyttats ut till ön, och den 1 juli tar Sonja Nevalainen över ansvaret för den. Det blir en kiosk där de som kommer ut till ön skall kunna köpa kaffe och glass, korv som de kan grilla i någon av grillplatserna vid stranden, sololja och annat som kan behövas en skön dag ute i skärgården.

– Men vi kommer varken att sälja tobak, cider eller öl, säger Sabina Holmberg som sköter mycket av verksamheten på ön.

De företag och grupper som ordnar dagar på Norrkulla får en chans att träna samspel genom att ro en runda med den kyrkbåt man har skaffat.

– Man ser snabbt om samarbetet i ett företag fungerar. Då får de snabbt kyrkbåten att gå bra också, säger Sabina.

Vill man inte ut på sjön så finns det yxhuttning, en naturstig och ett par sköna badtunnor att pröva på.

Inte bara sommartid

– Och vi vill visa att skärgården är fin inte bara på sommaren, säger Patrick. Vintertid kan man skida eller gå på snöskovandringar, och för utländska gäster är det en upplevelse att sitta i en uppvärmd badtunna utomhus mitt i vintern. Man behöver inte resa till Lappland för att uppleva något extra på vintern. Skärgården är en fin miljö också då.

Han tror att behovet av rekreation i skärgården kommer att växa, och det är vad man vill bjuda på. Det man inte kan erbjuda själva, kan man ordna via samarbetspartners som till exempel kan ta ut gäster på paddlingsturer i skärgården.

Tät trafik

Nu har det också blivit enklare att ta sig ut till Norrkullastranden. Pörtö line har sin trafik i Sibbo skärgård, och sommartid betyder det att m/s Matilda går från Gumbostrand klockan 8 varje dag och tar i land på Norrkullalandet innan man går vidare mot Kalkstrand. Därifrån gör man sedan en tur klockan 9.30 med stopp på Norrkulla. Klockan 16.10 går Matilda sedan från Norrkulla mot Gumbostrand och igen klockan 18.15 mot Kalkstrand.

Sedan har Seasong travel sin egen taxibåt Lillsong som förra sommaren började gå från Joensuu gård via Eriksnäs, Komsalö och Norrkulla till Kalkstrand. I juli kör man rutten på tisdag, torsdag och lördag och kör egentligen hela tiden under dagarna.