Mindre hus kunde locka fler invånare

BORGÅ. Alla vill inte bygga och bo i hus som är över 200 kvadratmeter stora, men de flesta av stadens tomter har stora byggrätter.

När man än diskuterar Borgå stads ekonomi och framtidsutsikter kommer man alltid, förr eller senare, fram till frågan om varför stadens tomter inte är tillräckligt attraktiva.

Det senaste året har staden haft ett stort utbud av egnahemstomter medan efterfrågan har varit klen. För Borgå gäller det inte bara att kunna sälja eller arrendera ut tomter, man behöver också nya invånare eftersom befolkningstillväxten så gott som stannat av.

Det finns säkert många förklaringar till varför Borgås tomter inte upplevs som tillräckligt attraktiva.

En förklaring kom De Grönas fullmäktigemedlem Sirpa Hanska med vid fullmäktigemötet i maj. Hon föreslog en prisjustering för radhus- och flervåningshustomterna, men ansåg att egnahemstomternas pris ligger på rätt nivå. Däremot framförde hon att nu när staden har så många nya egnahemstomter borde man bättre än tidigare i planläggningen se till att efterfrågan möts av rätt sorts utbud.

Mindre byggrätt

Och det rätta utbudet enligt Hanska är att det också erbjuds tomter med mindre byggrätt.

– I mitt arbete som finansieringschef på en bank möter jag både blivande tomtägare och huspaketförsäljare, sade Hanska. Det finns en önskan om att få bygga mindre hus och hus i ett plan, av både trä och sten.

En stor del av stadens tomter har i dag en byggrätt på 240 kvadratmeter, i två plan. Man får avvika från maximiarealen med 30 procent och det betyder att de minsta husen man kan få bygga på de här tomterna måste vara 170 kvadratmeter stora.
Petri Hänninen säljer Kastelli-hus i Borgå.

– Det finns många som klagar på stadens krav. Jag tror absolut att de alltför stora husen är en orsak till att stadens tomter inte går åt. Normalt vill många egnahemshusbyggare ha ett hus som är mellan 100 och 140 kvadratmeter stort.

– Litet bakvänt känns det också att staden vill profilera sig som energieffektiv och på de nya områdena har höga krav på energisidan. Om husen skulle tillåtas vara mindre skulle de också vara mer energisnåla.

Politikerna vill ha stora hus

Stadens stadsplaneringschef håller med.

– Sedan jag började jobba i Borgå har jag frågat om det inte skulle vara viktigt att planera också för mindre familjer, säger Eero Löytönen. Det är en önskan från politikernas sida att den största delen av alla tomter planeras för en standardfamilj med två vuxna, två barn och två bilar.

– Senaste fullmäktigeseminarium, där man jobbade med strategin, var ett talande exempel. Jag fick gång på gång frågan om inte det bästa sättet att locka fler invånare till Borgå skulle vara att tillåta byggande var som helst och hur stora hus som helst. Det finns en stark tro på att det här kunde vara lösningen på alla våra problem, trots att det inte är sant. 

Löytönen har sett på statistiken över invånarna i Borgå stad.

– Den visar att de flesta hushåll består av två personer och de därnäst flesta av en enda person. Det här är de egentliga Borgåborna.

– Vi borde i stadsplanen reservera tomter också för mindre familjer som vill bo nära naturen. I Majberget har vi delvis tagit hänsyn till de här önskemålen och reserverat plats för flervåningshus, radhus och kedjehus också för mindre familjer. Majberget är så centralt och fint att vi måste utnyttja det så effektivt som möjligt.

I det ännu nyare bostadsområdet Vårdalen kommer det att finnas små egnahemstomter med mindre byggrätt än som är normalt i Borgå i dag.

Stort är dyrt

Finansieringsbolagen har också reagerat på de alltför höga byggrätterna och meddelat att alla verkligen inte önskar bo i hus som är större än de vill ha eller har råd med.

– Tomtens storlek eller byggrätt dimensionerar också priset, säger Löytönen. Det är viktigt att vi kan erbjuda sådana tomter som människorna vill ha. Och det finns inte heller så många som verkligen vill bygga utanför planeområdena med sin service.

Det typiska i Borgå är att mångas första bostad är ett egnahem som man bygger själv. Då har man inte råd med onödigt många kvadratmeter.

– Våra nya bostadstomter säljs också i stor utsträckning till just Borgåbor, säger Löytönen. Lösningen när det gäller tomtproblematiken är mycket enkel. Vi ska planera sådana tomter som folk vill ha och kunna erbjuda olika tomter för olika familjer.

Energifrågan är också viktig.

– Det är klart att energiförbrukningen i regel är mindre i ett litet hus än i ett större, säger Löytönen.