Marko Rantamäki. Foto: Kristoffer Åberg

Tryckeribranschen är i gungning

BORGÅ. Just nu minskar efterfrågan på böcker med 6 procent varje år i Finland och det syns också hos Bookwell i Östermalm.


– Visst har den tryckta boken en framtid, säger tryckaren Jani Montonen vid Bookwell. Jag tror inte att boken kommer att försvinna.
– Jag har inga planer på att ge upp eller söka mig till en ny bransch, jag har jobbat här på tryckeriet i tjugo år och kommer att fortsätta så länge de bara vill ha mig.
Borgå var förr en stor bokarbetarstad. Under 1900-talet sysselsatte WSOY en tredjedel av alla stadens industriarbetare. 1974 hade man nått toppen, med drygt 1 000 anställda, men ännu på 1990-talet var de WSOY-avlönade 750 i Borgå.
Den som fick anställning vid WSOY kunde räkna med att ha jobb fram till pensioneringen. I dag ser det helt annorlunda ut.
– Jag har jobbat här i fem år och under den tiden har antalet anställda minskat med en tredjedel, säger produktionschef Vesa Junkkarinen vid Bookwell som stortryckeriet heter sedan 2000. Samtidigt minskar efterfrågan på böcker med 6 procent per år i Finland.
Under de senaste åren har den ena samarbetsförhandlingen avlöst den andra vid Sanomakoncernens Bookwell. Senast i maj minskades personalen i Borgå med 23 personer.
Bookwell i Borgå har i dag drygt 140 anställda, i fabriken och på kontoret. Grannen Porvoon Kirjapalvelu som är ett helt fristående bolag som sköter om logistiken och förmedlar böcker vidare har drygt 100 anställda. Kirjapalvelu, som ägs av Bonniers, sköter logistiken för många fler tryckerier och uppdragsgivare än bara Bookwell.
Osäker framtid
E-böckerna tar över en del av marknaden trots att det går mycket långsammare här hos oss än till exempel i USA. Samtidigt blir tryckerierna allt mer effektiva och automatiserade. Man kan trycka samma mängd böcker som förr, men på kortare tid och med en mindre personal.
– Jag tror att det ännu under en lång tid kommer att tryckas böcker i Finland, säger Junkkarinen. Det finns i dag fyra stora tryckerier och tusentals digitryckerier i landet. Jag tror att de fyra stora, dit Bookwell hör, kommer att minska till bara två, kanske bara ett, inom en överskådlig framtid.
– Därför gäller det att ha en stor volym och många funktioner för att klara sig.
Bookwell fusionerades 2009 med Gummerus och 2012 med Karisto.
Norska och ryska
När man ser sig omkring i produktionshallarna är det mycket sannolikt att de böcker som rusar fram på de löpande banden inte alls är skrivna på finska.
Vi ser hur man trycker skyddsomslaget till en norsk bok och hur pärmar och bokinnehåll förenas för att bli en bok på svenska. Lyxiga pärmar i konstläder, med infällningar och guldfoliering på ryska ligger och väntar på följande process.
– Norden och Ryssland är våra främsta exportländer, säger Junkkarinen. Dit går ungefär hälften av produktionen. Till Norden går det böcker med både hårda och mjuka pärmar men till Ryssland anlitas vi bara för de här mer krävande produkterna med välarbetade pärmar.
Till Bookwell hör också tryckeriet i Juva som grundades 1977, alltså under WSOY-tiden. I Juva trycks så gott som alla Bookwells böcker som inte behöver flerfärgstryck.
Därifrån transporteras de i "naket" skick till Borgå där de får pärmar och skyddsomslag.
Maskinparken förnyas
I Borgå finns sex tryckpressar, för fyrfärgstryck, för fem färger och för åtta färger där man kan trycka båda sidorna av arken samtidigt i fyrfärg.
En stor del av de mera färggranna böckerna är skolböcker.
– Våren är traditionellt den tid när vi trycker mest skolböcker, säger Junkkarinen. På hösten blir det mer skönlitteratur.
Maskinparken har kunnat kompletteras under åren, trots att man har kämpat med ekonomin.
– Vi försöker investera där det behövs, säger Junkkarinen. Utan den nyaste tekniken klarar man sig inte.
Därför finns det en robotlinje i tryckerisalen och de direkt manuella arbetsskedena är få.
Vid den maskin som förser böckerna med pärmar klarar man sig med en bemanning på tre personer. Maskinen putsar sidbunten, plockar in läsbandet, limmar fast pärmen, pressar, vänder, vrider och viker till sist skyddsomslaget kring den färdiga boken.
– Nu går fabriken för det mesta bara två skiften, fem dagar i veckan, säger Junkkarinen. Tidigare jobbade man i tre skift. Dessutom har bemanningen per maskin minskats.
– Bokarbetarbranschen bestod förr av specialister, många yrkesmän och mästare. I dag ska de anställda vara så mångkunniga som möjligt och flexibelt kunna röra sig från arbetsuppgift till arbetsuppgift, allt efter behov.