Lite kan vara hälsosamt. Problemet är ändå att alltför många äldre dricker för mycket alkohol och blandar med mediciner.

Allt fler äldre missbrukar alkohol

BORGÅ. Lite konjak morgon eller kväll är bara bra för äldre. Att konsumera större mängder alkohol är ändå rentav farligt, i synnerhet om man dessutom äter mediciner. Också i Borgå förekommer en hel del missbruk.

Hemvården noterar ett eventuellt alkoholmissbruk ganska snabbt. Servicechef Ansa Lindqvist-Bergheim säger att man har ett drogprogram som noga följs.

– När vi märker att en klient dricker för mycket försöker vi först diskutera, stöda och ge råd och vi tar också reda på hur alkoholen passar ihop med klientens mediciner. Vi pratar dessutom med anhöriga och samarbetar med missbrukarvården.

Om läget är allvarligt styrs människor till vård. Ibland måste man ta i med hårdhandskarna om ingenting annat hjälper. I den här sortens situationer samarbetar hemvården med klientens anhöriga.

Riktigt svåra fall har man ändå inte haft under det senaste året.

Hembesök ibland omöjliga

Hemvårdspersonalen gör exempelvis inte hembesök hos klienter som sitter och dricker tillsammans med andra. Det handlar om trygghet.

– Man vet aldrig vad som kan hända om man möts av flera berusade personer, förklarar Lindqvist-Bergheim.

Hon framhåller att hemvården aldrig köper alkohol åt sina klienter.

På frågan vad som orsakar en ökad alkoholkonsumtion bland äldre svarar hon att ensamheten är en sak.

– Många gamla saknar anhöriga och vänner på nära håll och tar lätt till flaskan. Andra dricker för smärtlindringens skull. Andra orsaker finns givetvis också.

Var tionde är nykter

Olika undersökningar i Finland visar att bara var tionde pensionär är nykter. Många kombinerar också alkohol med mediciner. Man känner inte till farorna, dessutom är många äldre vana vid att dricka ganska mycket.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd borde personer över 65 år dricka högst sju portioner alkohol i veckan och högst två per gång.

Dagens generation pensionärer har överlag en högre alkoholkonsumtion än tidigare. Särskilt äldre kvinnor verkar dricka mera och det är en utmaning för boendevården.

När experter granskat utvecklingen på 2000-talet visar resultaten helt klart att tendensen att dricka sig berusad ökat.

Det har spekulerats i varför just de äldres alkoholvanor förändrats. Dels har de ofta mer fritid än den yngre generationen, dels har de vant sig vid att på sin fritid och i sitt sociala umgänge använda alkohol.

Vad forskarna också påpekar att dagens pensionärer har det ekonomiskt ganska bra ställt jämfört med förut.