Gasläckan över i Sköldvik

Gasläckan på industriområdet i Sköldvik är ett avslutat kapitel. Bekämpningen kunde avslutas på tisdagskvällen.

BORGÅ. Långt över ett dygn fick fabriksbrandkåren jobba med gasolläckan vid Neste Oils järnvägsterminal. Lastningen av gasol måste avbrytas vid trettontiden på måndagen då en säkerhetsventil plötsligt gav efter i en vagn.

Cisternvagnen besprutades med vatten för att späda ut gasolen och för att förhindra att den brandfarliga gasen antänds. Läckan kunde inte tätas och därför måste gasbekämparna tömma vagnen för att sänka trycket. Tömningen gick ändå mycket långsamt, och skulle i normala fall har räckt upp till tre dygn. På tisdagseftermiddagen kallades en specialtankbil in från Lahtis och med dess hjälp kunde cisternvagnen tömmas på bara några timmar.

Trafiken mellan Hamnvägen och Teknologivägen hade begränsats under olycksbekämpningen men nu är avspärrningarna borta och trafiken löper normalt. Några större problem drabbades trafiken på industriområdet inte av. Jourhavande brandmästaren vid Östra Nylands räddningsverk konstaterade på tisdagseftermiddagen att gasläckan tydligt kommit att visa hur viktig den nya vägen till Sköldvik är.

Gasolen är inte giftig, men nog mycket brandfarlig i närheten av utsläppskällan. Tack vare bekämpningsåtgärderna och tjänliga vindar spred sig gasen inte ut i omgivningen.