I byggenas villervalla hittar bygginspektörerna extraknäck. Foto: Kristoffer Åberg

Gråa dubbeljobb vid byggtillsynen i Borgå

Inte trovärdigt om bygginspektörerna extraknäcker på byggen, säger biträdande stadsdirektören.

En byggnadsinspektör med 13 års erfarenhet i staden utpekas för olovliga dubbeljobb. Bland flera husbyggare rör sig antydningar om att man också kan få sitt pappersarbete gjort per svart betalning.

– Den ansvarige mästaren dök sällan upp. Han skötte det hela som ett kontorsjobb, säger Jukka Sinisalo, som fortfarande efter fem år inte har sitt hus i Säterihagen slutgranskat.

– Det stämmer inte, säger inspektören. Jag har gjort dem på väg till dagis efter jobbet, eller om kvällarna, alla granskningar. Och jag fick aldrig mina pengar.

Vid Borgå stad tar man tillsvidare de hittills anonyma tipsen mot byggnadsinspektören på allvar. Bedöms frågan ha allmän betydelse kan det bli förundersökning av polis.

Dubbeljobb är inte acceptabla i dag, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz, som ansvarar för den tekniska sektorn och byggtillsynen.

– Det påverkar byggnadstillsynens trovärdighet som övervakande myndighet.

Byggnadstillsynen har fått en ny chef i Päivi-Maaria Kauppinen-Ketoja från Askola. De påstådda gråjobben ska inte ha skett under den nuvarande chefens tid; han avgår med pension.

Läs mera om grå ekonomi, byggen och byggtillsyn i fredagens papperstidning.